Великдень 2024: чому дата святкування у православних не збігається з католицьким

У Різдва дата змінилась, а у Великодня ні: чому так вийшло і від чого залежить день святкування.

Поділитися:

Православна і Католицька церква ще з давніх часів відзначають свята за різними календарями. Католики регулюються Григоріанським, а православні послуговувалися Юліанським календарем. Та чому ж з переходом на новий церковний календар ми все одно відзначаємо Великдень по-різному? 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В скільки коштів обійдеться Великдень українцям у 2024 році

Коли Великдень 2024 у православних вірян та католиків

Православні віряни в Україні святкуватимуть Великдень 5 травня 2024 року. Цього ж року католицький Великдень пройшов 31 березня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Великий піст 2024: дата початку та завершення, основні правила

Чому православний Великдень не збігається з католицьким

Різниця в датах обумовлена тим, що православні церкви використовують новоюліанський календар, а католицькі — григоріанський. Українці у вересні 2023 перейшли на новоюліанський календар. Церковні події тепер відзначаються на 13 днів раніше, але рухомі свята продовжать відзначатись по-старому. А православна Пасха не має фіксованої дати, а обчислюється за Пасхалією — складною системою, що ґрунтується на місячних циклах. Вона відраховується з дати весняного рівнодення і повного місяця. 

Католики та протестанти вираховують дату Великодня від астрономічного рівнодення за григоріанським календарем. Відповідно, різниця у тринадцять днів, яка є між двома календарями, впливає і на дату відрахунку рівнодення. Саме тому дата святкування Пасхи у православних та католиків рідко збігається. Різниця може становити від тижня до місяця.

Цікавий факт: розходження дат трапляється не завжди! Приблизно у 30% випадків Великдень у православних збігається з католицьким святкуванням і найближчий такий збіг трапиться у 2025 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно: "Великдень" чи "Пасха", "паска" чи "куліч"

Новини по темі