Великий піст 2023: що означає кожен тиждень Великоднього посту

Великий піст 2023 — значення кожного тижня Великоднього посту
Freepik

Що означають тижні Великого посту?

Поділитися:

У ці дні проходить головний та найсуворіший піст — Великий піст. У 2023 році він розпочався 27 лютого і триватиме до 15 квітня у православних християн, а у католиків — 22 лютого і завершиться 6 квітня. Православні християни відзначають Великдень 16 квітня, а пасха 2023 у католиків припадає на 9 квітня. Великий піст поділяється на 7 тижнів. Що означає кожен з них? 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Початок Великого посту 2023 в Україні: що не можна робити під час посту

Великий піст 2023: значення

Великий піст в православ'ї сприяє духовному вихованню та наближенню до Бога. Дотримання посту полягає не лише в обмеженях в їжі. В цей період важливо молитися, роздумувати про своє життя та каятися в гріхах. Таким способом людина готує тіло і душу до святкування Великодня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий піст 2023: календар харчування по днях

Тижні великого посту: значення

►Перший тиждень посту — Збірний

Перший понеділок Великого посту вважається найсуворішим. Він отримав назву Чистий понеділок або Жилавий понеділок. У цей день не варили їжі і взагалі намагалися нічого не їсти, тому посуд залишався чистим. Дехто у Жилавий понеділок випікав прісні коржі на воді, які називали жиляниками. Цього дня було прийнято полоскати рот, щоб очиститися від скоромної їжі. За прикметами, хто цього не зробить, до того уві сні приходитимуть чорти. Також люди влаштовували миття в лазнях, аби "змити" гріхи.

Перша субота Великого посту була днем поминання. Люди святили у церкві хліб, мед та замовляли у цей день панахиду за упокій померлих родичів. На Херсонщині цей звичай називався «давати мисочку». Людей, які постилися в цей день і дотримувалися всіх правил, називали «спасенниками». Перша неділя Великого посту — Урочистіть Православ'я. У цей день вірянин підводить підсумки початку Великого посту, більше молиться та бере участь у богослужіннях. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Великдень 2023: дата, традиції і прикмети

►Другий та Третій тиждень Великого посту

Другий тиждень Великого посту та Третій тиждень Великого посту не отримали особливих назв. Зазвичай в цей період дотримуються обмежень в харуванні, заборон, відвідують храми та моляться. 

►Четвертий тиждень Великого посту — Середохресний або Хрестопоклонний

Середохресним четвертий тиждень, тому що в середу відмічають свято хреста. Господині печуть "хрести" з маком і змащують їх медом. Частину випічки зберігають на час сівби. У цей період було прийнято сіяти мак, а також розсаду капусти й помідорів. За повір'ям, їх потрібно обов'язково сіяти в піст, "щоб морозу не боялись".

►П'ятий тиждень Великого посту — Похвальний

У суботу цього тижня відзначають свято Похвали Пресвятої Богородиці. Не можна працювати, а можна лише сіяти розсаду.

►Шостий тиждень Великого посту — Вербний

Тиждень перед Великднем є вербним, оскільки у Вербну неділю освячують вербу та відвідують церкву. У цей тиждень не можна сіяти конопель і городини, бо "буде ликовате, як верба", а також буряки, бо "будуть гіркі". Шоста субота називається Лазарева. Церква прославляє Ісуса Христа, який перед розп’яттям і смертю воскресив святого Лазаря з Віфанії. Святий помер за чотири дні до приходу туди Спасителя.

►Сьомий тиждень Великого посту — Страсний

Останній тиждень перед Великоднем називають великим, страсним або чистим. На цьому тижні віряни повинні дотримуватися посту так само суворо, як і в перший тиждень. У Страсну п'ятницю не споживають їжу до виносу плащаниці з вівтаря на середину церкви. Обідають, зазвичай, пізно. Не можна їсти навіть рибу, раніше обходилися виключно капустою, картоплею чи огірками. Крім того, в цей день заборонено шити, прясти, рубати дрова. В цей день або ж в Чистий четверг господині пекуть паски, куштувати які до освячення не можна.

Новини по темі