Вихідні на Трійцю та День Конституції України 2022: чи будуть під час воєнного стану

Чи будуть Трійця та День Конституції України вихідними під час війни
Unsplash/Nick Morrison

Чи будуть вихідними днями 12 червня, 13 червня та 28 червня?

Поділитися:

Незабаром велике церковне свято Трійця 2022 (12 червня) та важлива для України дата — День Конституції України (28 червня). Зазвичай, у мирні часи, відповідно до Кодексу законів про працю України, на ці дати планувалися вихідні. Через те, що Трійця святкується у неділю, вихідний переносився б на понеділок. На День Конституції, який припадає на вівторок, теж впроваджували б вихідний, а понеділок 27 червня зробили б скороченим робочим днем. Та чи будуть вихідні на ці дати під час воєнного стану?

Чи будуть вихідними днями 13 червня та 28 червня

Статтею 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» встановлено інші правила на період воєнного стану, а саме призупинено дію статті 73 КЗпП щодо визначення святкових і неробочих днів.

Відповідно 12 червня залишається вихідною неділею, а от 13 червня та 28 червня є звичайними робочими днями, робота в які оплачується у звичайному порядку. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихідні у червні 2022 Україна: неробочі та скорочені дні під час воєнного стану, церковні свята

Чи буде 27 червня скороченим робочим днем

Зазвичай напередодні святкових та неробочих днів тривалість роботи працівників скорочується на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні. Це стосується більшості працівників, окрім зазначених у статті 51 Кодексу законів про працю України). Отже, 27 червня, у понеділок, мав би бути скорочений робочий день на 1 годину.

Проте це було скасовано статтею 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Тож у червні 2022 року в Україні скорочених робочих днів не передбачено.

Новини по темі