"Влада напрацьовує компроміси": яким буде новий законопроєкт про мобілізацію

В законопроєкт про мобілізацію внесуть зміни: що відомо
t.me/V_Zelenskiy_official

Що змінять у новому законопроєкті про мобілізацію?

Поділитися:

У телемарафоні "Єдині новини" Євгенія Кравчук, заступниця голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики, розповіла про законопроєкт про мобілізацію, який викликав суспільний резонанс наприкінці 2023 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізація жінок в Україні: президент озвучив свою позицію

Законопроєкт про мобілізацію не буде прийматися в оригінальному вигляді. Наразі йдуть напрацювання компромісного варіанту.

"Є профільний Комітет з питань безпеки та оборони, і цього тижня робочі групи вже будуть напрацьовувати більш компромісний варіант законопроєкту, який би дозволив його проголосувати в сесійній залі. Ми бачили зауваження від, наприклад, Уповноваженого з прав людини. Є певні занепокоєння, щоб не було корупційних норм. Наприклад, та норма, коли воєнкоми самі можуть вирішувати, кого вносити і як забирати зі списку так званих боржників. До прикладу, людей, які не з'явилися до ТЦК. Очевидно, що їхні права можуть бути порушені. Зрозуміло, що люди мають відчувати справедливий підхід. Бійці, які з 24 лютого на фронті були мобілізовані, пішли добровольцями або служили уже в Збройних Силах, також мають розуміти якийсь горизонт планування, коли їх прийдуть і змінять. Але мають прийти підготовлені, навчені люди.", — пояснила Євгенія Кравчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні спростили процес проходження ВЛК: відтепер документи можна надсилати в електронній формі

Також Євгенія розповіла, у які терміни може відбуватися демобілізація:

"Відлік до мобілізації починається з початку служби, але на час воєнного стану, тобто з 24 лютого 2022 року. Ми чули пресконференцію Головнокомандувача Валерія Залужного, який сказав, що Генштаб дав погодження на планування в 36 місяців. Таким чином, терміни демобілізації можуть припасти на 2025 рік у випадку, якщо буде ким замінити, і не буде якихось повномасштабних бойових дій по більшій території, периметру тощо".

Компроміси шукатимуть щодо питань придатності до військової служби людей з інвалідністю. У новому законопроєкті, який Уряд подав до Верховної Ради, йшлося про можливість мобілізувати людей з інвалідністю III групи. Нагадаємо, під час своєї пресконференції наприкінці 2023 року Валерій Залужний зауважив, що оперування ступенями інвалідності не є актуальним, оскільки "придатність до військової служби вирішує не інвалідність, а військово-лікарська комісія". У законопроєкті пропонується залишити два поняття: людина придатна і людина, яка не придатна до військової служби. Проте, наразі щодо цього питання планують проводити консультації.

"Зрозуміло, що ми маємо довіряти ВЛК щодо цих рішень. Проте, не секрет, що є підозри, що деякі недобросовісні люди та комісії видавали групи по інвалідності просто корупційним шляхом. Це не означає, що люди, які дійсно мають проблеми зі здоров’ям, мають усі підпадати під якусь підозру. Гадаю, щодо людей з інвалідністю ми будемо ще консультуватися з профільним комітетом з питань здоров’я нації, з МОЗ, — поділилася заступниця голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Новини по темі