Водохресний Святвечір: що не можна робити

Що не можна робити на Водохресний святвечір
Freepik

Хрещенський Святвечір: традиції та заборони.

Поділитися:

За новим церковним календарем сьогодні, 5 січня, відзначають Хрещенський Святвечір або Надвечір'я Богоявлення. Інші назви свята: Голодний вечір або Голодна кутя. У це свято заведено дотримуватися суворих традицій і заборон. Що не можна робити в цей день?

Хрещенський Святвечір: традиції

Водохресний Святвечір – це вечір напередодні великого церковного свята Хрещення Господнє (Водохреще), яке з цього року відзначають 6 січня. У церквах проводять богослужіння. Люди відвідують літургію та освячують воду. Раніше зі служби приносили свічку і зберігати її вдома. Вірили, що ця свічка захищає від нечистої сили. У народі святвечір Водохреща ще називали Голодна кутя або Голодний вечір. За традиціями сьогодні готували голодну кутю, а також інші пісні страви. 

У цей період припинялися веселощі й рясні застілля. Також ніч на Водохреще — остання для проведення святочних ворожінь. В Хрещенський вечір останній раз щедрують: хлопці щедрують тільки під вікнами тих дівчат, яких хочуть покликати на побачення. Також це останній день колядок, на який «Меланку» водять в основному дівчатка. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Купання на Водохреще: історія та традиції обряду

Водохресний Святвечір або Голодна Кутя: що не можна робити

♦ Не можна прибирати в будинку, прати білизну в річці, лаятися та ображатися на когось.

♦ Необхідно пробачити своїм кривдникам та відпустити свої образи.

♦ Вода, зібрана на Хрещення, має сильну енергетику. Не рекомендується змішувати водохресну воду зі звичайною, інакше вона втратить свої лікувальні властивості.

♦ Під час збору води не можна лаятися і думати про щось погане.

♦ Не можна сваритися, якщо вдома є освячена вода. Вважається, що вона тоді може зіпсуватися.

♦ Напередодні свята і на Хрещення не можна брати або давати в борг, інакше весь рік людина буде бідувати.

Як змінився православний календар, дивіться у "Сніданку з 1+1", що повернеться вже 8 січня о 06:30 на телеканалі "1+1 Україна":

Новини по темі