Купання на Водохреще: історія та традиції обряду

Як і коли правильно купатися на Водохреща: історія і традиції

Коли і де правильно купатися на Водохреще, яка історія та традиції цього обряду?

Поділитися:

Що треба знати про найбільш популярний обряд на свято Водохреще – купання в крижаній воді? Яка його історія та традиції?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Водохреще: традиції та прикмети

Водохреща 2023: Україна (коли святкується, чому так називається)

Водохреще традиційно святкується 19 січня. Воно збігається з православними святами Богоявлення та Хрещення Господня. Вважається, що на свято Водохреща вода у водоймах набуває цілющих властивостей, тому її прийнято освячувати, а також купатися в ній. Яка історія і традиції цього обряду?

Свято Водохреще ще має інші народні назви: Водохреща або Йордан. Адже в цей день відбулося Хрещення Ісуса Христа Іваном Хрестителем на річці Йордан. Під час цього обряду води річки Йордан освятилися Ісусом Хрестом. З тих пір воду на Водохреще прийнято освячувати. Також є традиція пірнати в ополонку або заходити у воду в будь-якій водоймі, щоб очистити себе цілющою в цей день водою. Дивіться відео про традиції святкування Водохреще:

Обряд купання на Водохреща: традиції та історія

Найбільш відомий обряд на Йордан – купатися у крижаній воді. Його пов’язують з лікувальним властивостями йорданської води. Відомо, що цей обряд на наших землях був популярний ще за часів Київської Русі, потім він втратив свою популярність, і знову виник на початку ХІХ століття, а широкого поширення набув у 80-х роках ХХ століття.

Також відомо, що цілющі властивості води дуже шанували наші предки-язичники. Вони ставилися до стихії води з особливим трепетом, з чим і пов’язано більшість обрядів, зокрема – і занурення в ополонку взимку в певний день у році. Християнство прийняло цю традицію шанування води і пристосувало її до свої обрядів, зокрема, до обряду купання на Водохреща.

В Україні купання на Водохреще не було настільки масово популярним, як, наприклад, обряд освячення води, але з часом все ж набуло популярності. Чому ж люди купаються на Йордана і які є традиції з цього приводу?

Вважається, що купання на Водохреще «змиває» гріхи та загартовує організм. Зазвичай купання відбувається у спеціально відведених місцях: в ополонці, яку заздалегідь пробивають (часто у вигляді великого хреста). Воду в цій ополонці попередньо освячує священник. Також купання відбуваються у будь-яких доступних водоймах (але важливо, щоб вони мали безпечний вхід!)

Зануритися у воду варто усього на декілька секунд, тричі, не треба занурювати у воду голову. Не можна піддавати такому стресу організм вагітним жінкам, літнім людям, дятім і людям з хронічними хворобами.

Дивіться, які традиції існують на Святвечір Водохреща:

Новини по темі