Вознесіння Господнє 2022: дата, традиції та історія свята

Коли Вознесіння Господнє 2022: дата та традиції дня
Pixabay/guvo59

Коли свято Вознесіння Ісуса Христа у 2022 році в Україні?

Поділитися:

Свято Вознесіння Ісуса Христа, Вознесіння — це святкування християнами тілесного вознесіння Ісуса на небеса. Джерела трьох перших сторіч нічого не говорять про це свято. Про цей день були згадки тільки як про  «сороковий день після Пасхи». Тільки у IV столітті свято Господнього Вознесіння стає загальнознаним.

Коли Вознесіння Господнє 2022

Вознесіння Господнє щорічно святкують на 40-й день від Великодня. Свято безпосередньо залежить від дня, коли відзначали Великдень. У 2022-му році Вознесіння Господнє випадає на 2 червня за церковним календарем у православних християн. У католиків свято настане раніше — 26 травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖТрійця 2022: коли відзначають, історія та традиції свята

Вознесіння 2022: історія свята

Свято Вознесіння входить в число дванадцяти важливих двунадесятих церковних дат. Напередодні свята в церквах проходять служби і востаннє звучать великодні співи. На наступний день після Всеношної читають Євангеліє від Марка з описом сходження Христа на небо. Вважається, що після того, як Ісус воскрес, він явився своїм учням, зібрав всіх своїх апостолів на горі Елеон, благословив їх і вознісся на небо у плоті. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на червень 2022: найважливіші свята та дати

Вознесіння Господнє: традиції та звичаї свята

У цей день люди випікали обрядове печиво у формі драбинок, «щоб було по чому Ісусові вилізти на небо». Цей ритуальний хлібець носили на могилки, щоб в пом'янути померлих. Крім печива, готували пласкі млинці з пшоняного борошна, у деяких місцях пекли паски і фарбували крашанки на поминки.

Селяни в цей день обходили свої посіви, качали на них крашанки, оскільки «на Вшестя вже починає викидати колос». До цього дня намагалися повністю обсіятися, бо через десять днів буде Трійця.

Напередодні Вознесіння віряни йдуть до церкви для сповіді і причастя, у храмах відбувається урочисте богослужіння з нагоди Вознесіння Господнього. Оскільки свято припадало на розпал праці в полях, у цей день потрібно було їсти яйця і таким чином умилостивити польових духів на добрий врожай.

Як віряни відзначають Вознесіння Христове, дивіться:

 

Новини по темі