Вознесіння Господнє 2023: що приготувати (рецепт пирога з цибулею і "печива драбинки")
Як приготувати святкову випічку до Вознесіння Господнього?
Свято Вознесіння Господнього відзначається на 40-й день після Великодня. У 2023 році Вознесіння Господнє припадає на 25 травня.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вознесіння Господнє: народні звичаї, прикмети та повір'я (символізм печива "драбинки")
На свято Вознесіння Господнє існував звичай пекти пироги з зеленою цибулею. До свята також пекли млинці "Христу на доріжку", які ще називали: Онучкі, Божа окутка, Христові постольки.
Найвідомішою ж традицією було пекли печиво "драбинки". Іноді їх робили з сімома сходинками. "Драбинки" освячували в церкві, несли на дзвіницю і кидали вниз на землю. Якщо після падіння все сім сходинок залишалися цілими, то людині прямий шлях на небо, а якщо драбинка розбивалася на дрібні шматочки – ні. Пізніше процес ворожіння спростили й драбинки кидали прямо на підлогу біля печі.
За повір'ям, якщо спечені до свята "драбинки" винести на ниву і по одній поставити в кожному кутку загороди, то жито буде дуже добре рости, і може вирости вище людського зросту. Найчастіше є після обіду "драбинки" несли на ниву і, помолившись на всі чотири сторони, підкидали драбинку вгору, примовляючи:
«Щоб жито моє виросло так само високо».
Після цього драбинки з’їдали.
Вознесіння Господнє: рецепт печива "драбинки"
- 100 мл води
- дрібка ванілі
- 200 г борошна
- 80 г цукрової пудри
- 40 мл соку лииона
- 120 г горіхів
- 1 яйце
Як приготувати печиво драбинки: покроковий рецепт
- В ступці розтовкти підсмажені горіхи.
- Додати цукрову пудру, ваніль, просіяти борошно в ємність. Змішати. , все добре перемішати ще раз.
- Додати жовток, сік лимона та замісити тісто.
- Поступово додавати в тісто воду.
- Розкатати тісто товщиною не більше 1 см. Розрізати на смужки.
- Викласти тісто на деко так, щоб вийшла драбинка на 7 сходинок.
- Поставити в розігріту до температури 200 градусів духовку на 15 хвилин.
Пиріг з зеленою цибулею на Вознесіння Господнє
для тіста
- 3 яйця
- 100 мл сметани
- 1 склянка борошна
- сіль, цукор, сода, перець
для начинки:
- твердий сир або фета
- 250 г зеленої цибулі
- 4 шт зварені яйця
- 1 свіже яйце
Як приготувати пиріг з зеленою цибулею: покроковий рецепт
- Збити яйця з сіллю, додати перець та дрібку цукру.
- Всипати борошно, гашену соду та додати сметану.
- Лишіть тісто під плівкою на півгодини. Краще - в холодильнику.
- Підготувати начинку: зелену цибулю дрібно нарізати.
- Нарізати або натерти зварені яйця, додати натертий сир або фету, перемішати зі свіжим збитим яйцем та цибулею.
- В змащену маслом форму викласти половину тіста. Викласти начинку і накрити другою половиною тіста. Зробити отвори виделкою.
- Запікати при температурі 180 градусів близько 40 хвилин.
Дивіться, як приготувати сирний пиріг з яйцями