“Знайти своїх”: Катерина Осадча розповіла про катування українських волонтерів в Оленівці

Історії пошуку зниклих в межах проєкту Катерини Осадчої "Знайти своїх"

Катерина Осадча в межах проєкту "Знайти своїх" поділилася розповіддю про катування українських волонтерів.

Поділитися:

Вчора о 21:30 у загальнонаціональному марафоні “Єдині новини” вийшов новий епізод спільного проєкту Катерини Осадчої та телеканалу 1+1 під назвою Знайти своїх. З перших днів війни телеведуча допомагає українцям знайти близьких, з якими було втрачено зв’язок через вторгнення рф на територію України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Знайти своїх” на 1+1: Катерина Осадча розповіла історію відчайдушного пошуку хлопця з Київської області, який з важкими пораненнями опинився в полоні

Героєм нового епізоду став п’ятидесятирічний Володимир Гнатовський, який пішов на ризик задля того, щоб врятувати незнайомих людей. Він зник наприкінці березня, коли вивозив людей з тимчасово окупованого Маріуполя.

“Я кожного дня казала йому: Вова, це так небезпечно, будь-ласка, будь обережним, – каже сестра Володимира Лілія.– Він мені завжди відповідав: "Ти не бачила того, що там відбувається, там трупи лежать просто посеред міста. Я не маю морального права залишити людей у тому пеклі". Він дуже відповідальний. Завжди переймався проблемами родини, допомагав у лікуванні батьків та часто навідувався до нас у Подільск. Від початку війни він на власному мікроавтобусі допомогав рятувати людей з Миколаєва. Але одного разу нам зателефонували з Маріуполя та сказали, що там в підвалі помирають шестеро дітей від зневоднення. В той же день він змінив свій напрямок та поїхав до Маріуполя”.

Знайти своїх

Вже 28 березня Володимир попередив сестру, що на декілька днів зникне зі зв’язку. Але ні за кілька днів, ні через тиждень він не вийшов на зв’язок. Після того, як сестра Володимира Лілія залишила заявку в телеграм-каналі “Пошук зниклих”, з нею зв’язався чоловік, який розповів, що Володимир знаходився з ним в одній камері у полоні. Тоді в полон потрапили близько 30 волонтерів, які рятували маріупольців. Їх перевезли у тимчасово окуповану Оленівку, що на Донеччині. Окупанти пригрозили йому 10 роками позбавлення волі, але Володимира вдалося повернути додому. Вже після його звільнення саме у цій колонії внаслідок провокації окупантів загинуло близько півсотні українських полонених.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Ми завжди шоковані історіями звідти”: Катерина Осадча розказала про депортованих до росії українців

“Разом зі мною у цій колонії було близько 3000 людей. Наша камера була 16 квадратних метрів. Одночасно там знаходилися 36 людей. Ми спали на підлозі по черзі. Це був справжній жах, адже витримати всі катування було дуже важко. Перші 15 діб я думав, що зійду з розуму, бо я залишив вдома хвору матір. Більш цинічних катувань я собі і уявляти не міг. Ніколи не думав, що бити людей можна з такою ненавистю. Росіяни отримували від побоїв задоволення. Нас били ногами, дубинками. Зараз я почуваю себе набагато краще. Я не шкодую, що пройшов всі ці катування, тому що я зміг допомогти людям. Я щасливий, що повернувся додому і можу бути разом з моєю родиною”, – говорить Володимир.

Наразі чоловік мріє повернутися до волонтерської діяльності, але волонтери благають його поки що цього не робити. Володимир проходить лікування та збирає гроші на новий мікроавтобус.

Нагадаємо, “Знайти своїх” – це масштабний соціальний проєкт Катерини Осадчої та телеканалу 1+1, який допомагає українцям знайти близьких, з якими втратили зв’язок через вторгнення рф на територію України. Щоранку у Сніданку з 1+1 можна побачити, кого українці шукають, та історії тих, кому вже пощастило знайти своїх рідних.

Для того, щоб подати заявку на пошук людини, потрібно написати у чат-бот @UKRescueBot, який можна знайти у “Закріплених повідомленнях” телеграм каналі “Пошук зниклих” за посиланням. Коли дані про людину із потрібним прізвищем з’являтимуться у телеграм-каналі, ви отримаєте автоматичне повідомлення від бота. Якщо ви шукаєте людину у телеграм каналі, то скористайтеся пошуком не лише за прізвищем, а й за допомогою хештегів із назвою населеного пункту. Наприклад, #Буча, #Ірпінь, #Маріуполь. Також шукати рідних можна за списками, які команда проєкту формує самостійно на основі даних від волонтерів та ТРО та ін. Ці списки доступні за хештегами #списки, #евакуація. Якщо у вас є інформація про загублених людей, її можна надіслати на e-mail poshuk.war@gmail.com. Ця інформація буде оброблена та передана рідним. Остерігайтеся шахраїв, які можуть телефонувати та вимагати гроші за інформацію про ваших рідних!

Осадча

Також можливо подати заявку на пошук через сайт проєкту.

Долучайтесь до народного пошуку, переглядайте оновлення стрічки у телеграм каналі “Пошук зниких”, адже будь-яка інформація може стати корисною для пошуку загублених українців. Також шукайте проєкт “Знайти своїх” у інстаграм

Нещодавно телеведуча оголосила про співпрацю проєкта “Знайти своїх” з Національною поліцією України та Національним інформаційним бюро, запущеним Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Співпраця має на меті зробити пошук зниклих українців ще більш ефективним. Нагадаємо, проєкт “Знайти своїх” займається пошуком виключно цивільних.  Національне інформаційне бюро створило гарячу лінію з номером телефону 1648, зателефонувати на яку можна повідомити інформацію про людину, яку шукаєте.

Дивіться проєкт “Знайти своїх” у загальнонаціональному марафоні “Єдині новини” щопонеділка о 21:30 та щодня у “Сніданку з 1+1” з 07:00 до 10:00, а у вихідні – з 8:00 до 10:00 на телеканалах ТЕТ і 2+2, а також на YouTube.

Новини по темі