Знайти своїх на 1+1: Катерина Осадча показала першу емоційну зустріч української сім’ї, яка пережила окупацію в Маріуполі

Знайти своїх на 1+1: Катерина Осадча показала першу емоційну зустріч української сім’ї, яка пережила окупацію в Маріуполі

Щоранку у Сніданку з 1+1 можна побачити, кого українці шукають, та історії тих, кому вже пощастило знайти своїх рідних.

Поділитися:

Вчора о 21:30 у загальнонаціональному марафоні “Єдині новини” вийшов п’ятий епізод спільного соціального проєкту Катерини Осадчої та телеканалу 1+1 під назвою “Знайти своїх”. З перших днів війни телеведуча допомагає українцям знайти близьких, з якими було втрачено зв’язок через вторгнення рф на територію України.

На початку березня команда проєкту “Знайти своїх” отримала заявку на пошук 33-річного Яна Левіва з Маріуполя. З ним було втрачено зв’язок майже з перших днів окупації.

“На початку вторгнення ми благали його виїхати з Маріуполя, на що він нам відповідав, що в нього все добре, він має що їсти, пити та не буде евакуйовуватися. Одразу після розмови про евакуацію ми втратили зв’язок з ним та з моїм онуком”, — говорить мама Яна.

Кілька тижнів жінка не мала зв’язку зі своєю родиною, але наприкінці березня Ян все ж таки зміг зателефонувати до матері. З того моменту, як рідні чоловіка подали заявку на пошук, минуло майже 4 місяці, але перша зустріч родини відбулася днями на вокзалі міста Чоп. 

“Він зателефонував мені і сказав, що всі живі. Бійці з Азовсталі дали йому зарядити телефон, і він зміг поговорити зі мною. Це був найщасливіший момент у моєму житті. Ми чекали на цю зустріч дуже довго, — каже матір Яна, не стримуючи сліз. — Я допускала те, що він міг бути поранений або у полоні, але благала Бога, щоб він був живий. Кожен день я думала, чи голодний він, чи є в нього питна вода”.

Під час емоційної зустрічі чоловік розказав, в яких умовах він був під час окупації та як це вплинуло на його життя.

“Їсти взагалі не хотілося. В нас не було питної води, ми топили сніг з дахів будинків. Про комфорт у той момент ніхто не думав, адже головною метою було виживання. Мій шлях до Чопу був складний. Спочатку я виїхав до Бердянську, ми пройшли дуже багато блокпостів і потім кілька днів чекали на волонтерів, які допомогли нам їхати далі. Маріуполь — це вже зовсім інше місто, не таке, яким воно завжди було. Дає надію те, що маріупольці вірять у перемогу України і дуже на неї чекають. Під час окупації я бачив як люди отримували травми під час обстрілів, бачив багато трупів просто посеред вулиць, адже лікарів у Маріуполі немає. Зараз я бажаю повністю змінити своє життя, адже зрозумів, що кожна людина повинна не боятися жити і робити все, чого вона бажає поки жива, бо “завтра” може не наступити”, — говорить Ян.

Нагадаємо, “Знайти своїх” — це масштабний соціальний проєкт Катерини Осадчої та телеканалу 1+1, який допомагає українцям знайти близьких, з якими втратили зв’язок через вторгнення рф на територію України.

Щоранку у Сніданку з 1+1 можна побачити, кого українці шукають, та історії тих, кому вже пощастило знайти своїх рідних.

Для того, щоб подати заявку на пошук людини, потрібно написати у чат-бот @UKRescueBot, який можна знайти у “Закріплених повідомленнях” телеграм каналі “Пошук зниклих”. Коли дані про людину із потрібним прізвищем з’являтимуться у телеграм-каналі, ви отримаєте автоматичне повідомлення від бота. Якщо ви шукаєте людину у телеграм каналі, то скористайтеся пошуком не лише за прізвищем, а й за допомогою хештегів із назвою населеного пункту. Наприклад, #Буча, #Ірпінь, #Маріуполь. Також шукати рідних можна за списками, які команда проєкту формує самостійно на основі даних від волонтерів та ТРО та ін. Ці списки доступні за хештегами #списки, #евакуація. Якщо у вас є інформація про загублених людей, її можна надіслати на e-mail poshuk.war@gmail.com. Ця інформація буде оброблена та передана рідним. Остерігайтеся шахраїв, які можуть телефонувати та вимагати гроші за інформацію про ваших рідних!

Також можливо подати заявку на пошук через сайт проєкту.

Долучайтесь до народного пошуку, переглядайте оновлення стрічки у телеграм каналі “Пошук зниких”, адже будь-яка інформація може стати корисною для пошуку загублених українців. Також шукайте проєкт “Знайти своїх” у інстаграм.

Нещодавно телеведуча оголосила про співпрацю проєкта “Знайти своїх” з Національною поліцією України та Національним інформаційним бюро, запущеним Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Співпраця має на меті зробити пошук зниклих українців ще більш ефективним. Нагадаємо, проєкт “Знайти своїх” займається пошуком виключно цивільних. Національне інформаційне бюро створило гарячу лінію з номером телефону 1648, зателефонувати на яку можна повідомити інформацію про людину, яку шукаєте.

Дивіться проєкт “Знайти своїх” у загальнонаціональному марафоні “Єдині новини” щопонеділка о 21:30 та щодня у “Сніданку з 1+1” з 07:00 до 10:00, а у вихідні – з 8:00 до 10:00 на телеканалах ТЕТ і 2+2, а також на YouTube.

Новини по темі