Як Києво-Печерська лавра стала епіцентром московської пропаганди: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Реальна історія

У "Реальній історії" розповіли, як росія використовувала Києво-Печерську лавру для свого впливу.

Поділитися:

Коли заснували Києво-Печерську лавру

За переказами, першими у печерах святині були скандинавські торговці, які зупинялися тут під час подорожі великим торговим шляхом “Із варяг у греки”. У 1028 отець Антоній розширює підземні ходи та стає самітником. Варто зауважити, що на той час християнство в Русі лише приживалося, тож послідовників він мав небагато. Попри це до нього почали доєднуватися інші ченці та один з них, Феодосій, починає розбудовувати лавру. Саме святих Антонія та Феодосія вважають засновниками головної святині України.

Довгий час Києво-Печерська лавра була домом перших українських науковців. Її ченцями були перший історик в Україні Нестор Літописець та цілитель Агапіт. Поки у святині розвивалася наука та функціонувала перша в Русі лікарня, російських міст ще не існувало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому належав "наймолодший" замок України, та що з ним сталося: пояснив Акім Галімов

Києво-Печерська лавра за козацької доби

До розбудови лаври долучився відомий український князь та полководець Костянтин Острозький, який блискавично розбив московські війська у 1514 на Орші. За його часів ці церкви стали головним місцем паломництва для православних вірян Європи.

Вагомий внесок зробив і Іван Мазепа. Його коштом розбудували Успенський собор, заклали дзвіницю та збудували Церкву Всіх Святих — на ній досі є герб гетьмана.

Однак уже після програшу шведсько-козацьких військ під Полтавою та анафеми (виключення з церкви) Мазепи росіяни поступово почали захоплювати лавру. Вони прибирають ознаки козацького бароко, переносять поховання Острозького та паплюжать герб гетьмана. Перед цим, наприкінці 17 століття, рішенням Константинопольського патріархату українська церква стає суб’єктом Москви.

Лавра проти “руського міра”

Після розпаду імперії у  1917 розпад імперії священники лаври обговорюють автокефалію, визнають Українську Центральну Раду та виділяють кошти для війни. Під час більшовицької навали у лаврській лікарні рятували українських воїнів. Після утворення СРСР у лаврі функціонувала підпільна “катакомбна” церква, яка не визнавала владу совєтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куди поділося українське скіфське золото — розбирався Акім Галімов у "Реальній історії"

Києво-Печерська лавра та Московський патріархат

Близько 300 років Московський патріархат контролював близько 79 споруд на території Києво-Печерської лаври, а за пів року від початку повномасштабного вторгнення співали пісні про “росію-матушку”. Це спричинило кримінальне розслідування, у результаті якого виявили підпільні виробництва сувенірів, реалізацію російських продуктів, портрети царської родини, промосковські методички та чимало іншого. Крім цього, при лаврі функціонували незаконні ресторани, кафе та готелі. Усе разом це приносило мільйони доларів у кишені путіністських церковників аж до 2022 року.

Наразі лаврою керують українські фахівці. Для неї планують переосмислення контуру храми, створення Всеукраїнської ради церков та пантеон національних героїв. Після років російського впливу Києво-печерська лавра нарешті повертається до своєї справжньої суті.

Дивіться повний випуск "Реальної історії" з Акім Галімов, що виходить з понеділка по четвер о 5:55 на "1+1 Україна".

Новини по темі