Ким насправді був легендарний отаман Іван Сірко: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Реальна історія
Цікаві факти про отамана-легенду Івана Сірка (Реальна історія з Акімом Галімовим)

Як Іван Сірко став українським супергероєм: "Реальна історія" з Акімом Галімовим.

Поділитися:

Ніхто так не оповитий туманом загадок, як легендарний український отаман Іван Сірко. Ким він був? Героєм чи зрадником? Піратом чи видатним полководцем?  У “Реальної історії”, що виходить кожної неділі о 23:20 на "1+1 Україна", Акім Галімов розповів про справжній життєвий шлях Івана Сірка.

Проєкт Акіма Галімова "Реальна історія" разом з командою БФ "Блискавка" продовжують збір "Ударна історія" на дрони та наземну станцію для роти ударних дронів 109 Донецької бригади ТРО (Авдіївський напрямок). Деталі та реквізити ви знайдете в описі під відео.

реальна історія

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як російська пропаганда спотворила діяльність Богдана Хмельницького: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Сірко — супергерой

Кількості надприродних якостей, які приписують Івану Сірку, позаздрить кожен персонаж супергеройських франшиз. Кажуть, що отаман народився із зубами, під час 30-річною війни взяв неприступний Дюнкерк, не програв ні однією битви, був характерником (чарівником), міг телепортуватись, а його іменем кримськотатарські жінки лякали своїх дітей. Що ж з цього правда?

Таємниця походження Сірка

Немає жодного перевіреного факту щодо ранньої біографії Івана Сірка. Історики не знають ні батьків майбутнього отаман, ні місця та часу народження, та чи Іван Сірко — це справжнє ім’я або ж вигадка. Ймовірно він народився у проміжку 1605-1610 на Слобожанщині чи на Поділлі. Більшість дослідників схиляються, що він родом з Вінницької області, а на Харківщину переїхав згодом і заснував там поселення. 

Участь у 30-літній війні

30-літня війна тривала у 1618-1648 та стала першим масштабним європейським конфліктом, що охопив весь материк. Українці та козаки точно брали участь у воєнних діях як найманці, та чи був там Сірко? Вперше версія про його діяльність у 30-літній війні виникла у 19 ст., коли у книзі про українських найманців на стороні французів було згадано барона де Сіро, що був пов’язаний з фортецею Дюнкерк. Ймовірно, через співзвучність прізвищ та легендарну репутацію Сірка ці досягнення приписали йому. Та існування французького барона де Сіро — доведений факт, тому вся ця історія — міф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куди зникли рештки Ярослава Мудрого з Софійського собору: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Відомі факти про Сірка

Вперше його ім’я згадано в 1640-х, при заселенні Слобожанщини. У часи Хмельниччини він бере участь у переможній битві під Жванцем, 1653. У 1658 стає вінницьким полковником, а у 1660 відправляється на Січ. Він дійсно є отаманом-рекордсменом січі, його переобирали на цю посаду щонайменше 12 разів. Після смерті Хмельницького в Україні настав період Руїни, який відомий масштабними міжусобицями та поділом Гетьманщини на польську та російську. Гетьмани на посаді не затримуються більш ніж на 2 роки, та козаки на Січі одностайно кожного разу обирали Сірка за отамана. Чим Іван Сірко заслужив таку довіру?

Легендарний отаман

Хоч Іван Сірко, безумовно, був талановитим полководцем, та незначні поразки також були. За різними оцінками, він виграв 55-70 битв. Особливо активно воював проти кримських татар та Османської імперії. Він розорив майже всі татарські порти, за що у 1575 турецький султан розпочав похід на Січ. З 15 000 яничарського війська вижило 3 000. Наприкінці того ж року козаки пішли на Крим. Уперше в історії ханства столицю Бахчисарай було захоплено. Точно не відомо, чи кримськотатарські матері лякали дітей іменем Сірка, та прізвисько “руський чорт” за ним серед татар закріпилося. Були чутки, що отаман — характерник, який вбив самого чорта. 

Іван Сірко був блискучим воякою та тактиком, але часом його стратегії шкодили політичному становищу України.

Вічний опозиціонер

Отаман ще у 1654 бойкотував Переяславську раду. Проте коли у 1659 гетьман Іван Виговський з татарами розгромив росіян під Конотопом, Іван Сірко почав набіги на Кримське ханство. Він аргументував це захистом українських християн, яких кримчаки викрадали під час союзу з Виговським. Мотив отамана зрозуміти можна, та це завадило союзним військам піти на Москву, і стало стратегічною помилкою.

У 1667 Річ Посполита та Московія уклали Андрусівське перемир’я, за яким поділили всю Гетьманщину на дві автономії по Дніпру. У 1666 гетьманом Правобережжя став Петро Дорошенко 1666, який хотів об’єднати Україну. Він уклав союз з Османською імперією та почав війну проти обох країн. Така допомога від турків мала високу ціну: вони могли грабувати та брати українців у рабство. Сірко був проти, тому продовжив набіги на татарські міста. У 1676 Дорошенко склав повноваження. Реєстровці, козаки Правобережжя, вважали отамана зрадником, а на Січі він був героєм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як росіяни "визволяли братні народи" ще у 15 столітті: "Реальна історія" з Акімом Галімовим

Лист турецькому султанові

Усі ми знаємо відому картину українського художника Іллі Ріпина, на якій козаки пишуть глузлива відповідь турецькому султанові на прохання припинити напади. Багато хто вважає, що в центрі картини намальований Сірко в центрі. Чи був такий лист насправді?

Подібні глузливі листи були цілим літературним жанром, який був спрямований на агітацію та підняття бойового духу військ. Ці відповіді не відправляли адресатам, а поширювали як листівки. Про такий метод свого часу дізналися серед австрійського командування, та почали застосовувати серед своїх воїнів. Оригінал листа не належить авторству Івана Сірка, та його легендарна репутація посприяла поширенню цього міфу. 

Приклад Івана Сірка доводить, що в історії не буває чорного чи білого — на все треба дивитися комплексно. Хто такий Сірко — герой чи зрадник? На це питання кожен має відповісти сам. 

Повний випуск "Реальної історії" про Івана Сірка: 

Дивіться "Реальну історію" з Акімом Галімовим щонеділі на "1+1 Україна" о 23:20 та на YouTube каналі проєкту.

Новини по темі