Розкриють маловідомі українські кулінарні традиції: Акім Галімов і Євген Клопотенко готують спецвипуск Реальної історії до Різдва
У спецвипуску Реальної історії Акім Галімов та Євген Колопотенко розкриють рецепти давніх страв і маловідомі факти про різдвяні кулінарні традиції різних регіонів України.
У п’ятницю, 29 листопада, у Трапезній палаті Києво-Печерської Лаври відбулись знімання спеціального різдвяного випуску проєкту Реальна історія від продюсера 1+1 media Акіма Галімова.
Так, в цьому епізоді Акім спільно зі шеф-кухарем і ресторатором Євгеном Клопотенком готуватимуть традиційні Святвечірні страви. До того ж розповідатимуть про кулінарні традиції різних регіонів України, сакральне значення різдвяних страв, цікаві секрети та регіональні відмінності у їх приготуванні.
За словами Євгена, свої унікальні традиції мав кожний регіон, проте деякі вже забуті, а деякі століттями викорінювала росія.
«Спробувати потихеньку їх міняти до тих традиційних, думаю, це і є наша головна задача. Те, що зробив я, це зібрав з усієї України основні страви, порівнявши їх зі світовими», — додав Євген Клопотенко.
Цим спецвипуском, прем’єра якого відбудеться 13 грудня на YouTube-каналі Реальна історія та на Різдво в етері телеканалу 1+1 Україна, автори мають на меті повернути втрачене та надихнути українців знову полюбити своє.
«У такі темні та складні дні, які сьогодні переживає Україна, дуже важливо давати щось світле, давати щось добре та рухатися до розуміння, що ми все одно переможемо. Свято Різдва — це теж певною мірою про Перемогу», — зазначив Акім Галімов.
Локація для зйомок, Трапезна Києво-Печерської Лаври, була обрана не випадково. Церковні записи нерідко зберігають рецепти, які часто вважаються втраченими. До того ж одна зі страв на святковому столі була взята саме з архівів національного заповідника.
«Маємо можливість тут доторкнутися до живої історії. Не просто побачити, як артефакт, чи якийсь предмет. Ми маємо можливість побачити те, як це робилось, з чим було пов’язано, якими технологіями і як воно врешті смакує», — зауважив Максим Остапенко, директор заповідника Києво-Печерська Лавра.
Вперше за час існування проєкту Реальна історія на записі були присутні глядачі, які мали можливість наживо дізнатися про меню, яке було на святкових столах предків багато століть тому.
Вхід відбувався за благодійним символічним внеском. Усі виручені кошти будуть спрямовані на втілення мрій дітей героїв, які втратили одного або двох батьків через війну.
Дізнатися більше та побачити залаштунки проєкту Реальна історія можна у сюжеті ТСН за цим посиланням.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акім Галімов, граф Грегор Розумовський та провідні архітектори взялися за порятунок унікальної козацької садиби на Чернігівщині