Чому Київ перестав бути столицею Русі: відповів Акім Галімов у "Реальній історії"

Реальна історія

Акім Галімов у "Реальній історії" розповів цікаві факти про Галицько-Волинське князівство.

Поділитися:

Галицько-Волинське князівство, або коректна його назва Волинсько-Галицьке, є одним із найяскравіших періодів нашого минулого, про який ми не так часто згадуємо в контексті української історії. Чому саме ця держава стала центром Середньовічної України? На це та інші питання відповів Акім Галімов у  “Реальній історії”.

Як Київ перестав бути столицею Русі 

З 9 століття на теренах сучасної України існувала монолітна централізована імперія, яку ми звикли називати “Київська Русь” (чому така назва є некоректною, читайте тут). З розвитком роду Рюриковичів та чисельним князівським нащадкам було дедалі важче знаходити спільну мову. У 1097 на з’їзд у Любичі за ініціативи Володимира Мономаха була ухвалена децентралізація країни: тепер замість однієї імперії утворилася конфедерація князівств.  Це мало вирішити всі суперечки, однак сталося навпаки: роздробленість спричинила певний сепаратизм, який переріс у затяжні міжусобні війни. 

Утворення Волинсько-Галицької держави

Чому ж занепала Київська держава? Перш за все, вплив мало падіння найбільшого партнера наших предків — Візантійської імперії. Київ завжди був важливим логістичним хабом на шляху “із варяг у греки”, однак на початку 13 століття цей шлях просто занепадає. Водночас західні землі мали потужний економічний потенціал, тому новим політичним центром стає волинське місто Володимир.

У 1199 волинський князь Роман Мстиславович приєднує Галич до свого князівства, а у 1201 — все правобережжя. Нове Волинсько-Галицьке князівство активно торгує із Західною Європою, постачає сіль — єдиний природний консервант того часу, а також є важливим духовним та культурним центром Східної Європи.

Королівство Русь

У 1205 князь Роман гине, а його спадкоємцю Данилу тоді лишень виповнилося 4 роки. Цим користуються місцеві бояри та перебирають владу собі. Однак у 14 років Данило стає князем у Володимирі та наступних 20 років присвячує об’єднанню Волинсько-Галицького князівства. Окрім міжусобиці, на горизонті все чіткішою ставала нова загроза — монгольська навала. У 1239 монголи захоплюють лівий берег, а 1240 нападають на Київ, обороною якого зайнявся сам Данило. Врешті-решт місто втримати не вдалося, а монголи проривають аж до сучасного Хелму. Попри деякі перемоги Данило стає васалом монголів. Під контролем волинсько-галицького князя опиняється весь правий берег, окрім Києва.

У той же період, в 1253, Данило приймає корону від Папи Римського — Волинсько-Галицьке князівство стає королівством. Його формально визнають своїм рівнозначним партнером й інші європейські держави, що зумовило розвиток дипломатії та укладення політичних шлюбів.

Куди зникло королівство Русь

Після смерті короля Данила його син Лев правив ще 30 років. Він завоював Закарпаття та Київ, розбудував Львів, який став ремісничим та торговельним центром, і аж до 19 століття залишався найбільшим українським містом за кількістю населення. 

У 1323 загинули останні нащадки Романовичів, тож на престол посадили польського князя Юрій ІІ Болеслава, адже він був одружений з жінкою із роду Волинсько-Галицьких князів. У 1340 його отруїли бояри, і лінія Романовичів остаточно обірвалася.

Більше деталей про Волинсько-Галицьке князівство дивіться на сайті 1+1 або на YouTube-каналі проєкту "Реальна історія".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі