Куди зник найбільший палац Рівного: відповідає Акім Галімов

Реальна історія

Про історію замку Любомирських розповів Акім Галімов у проєкті «Українські палаци. Золота доба».

Поділитися:

Нові епізоди історичного циклу Акіма Галімова «Українські палаци. Золота доба» виходять щотижня на YouTube-каналі "Реальної історії". У одному з епізодів проєкту показали початковий вигляд дивовижного замку Любомирських у Рівному.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акім Галімов розповів про те, як рф переписує історію задля маніпулювання Україною та світом

Палац Любомирських — головний маєток Рівного

Рід поляків Любомирських уперше заявив про себе у 17 столітті, коли його голова підняв повстання проти польського короля. Пізніше, у 18 ст., Станіслав Любомирський будує у Рівному один з найбільших маєтків усієї Польщі.

Звели його на місці іншого палацу, який належав відомому українському роду Острозьких. Це місце обрали неспроста: воно було сакральним та підкреслювало зв'язок Любомирських з іншими аристократичними родами. Вони сприяли промисловому розвитку міста, а гості їх родового палацу називали це місце "маленькою Венецією". 

Рівне

Маєток був окрасою міста і розташовувався на острові посеред озера. Дістатися до палацу можна було, перейшовши через містки в англійському, китайському і давньоримському стилях. На території замку були зведені екзотичні споруди різних культур і з різних континентів: мінарет, театр просто неба, фазарій, китайський храм, буддистська пагода і навіть мінікопія вулкана Везувій. Та зараз ніякого палацу в Рівному ви не знайдете, а на місці озера заасфальтована дорога. Чому так сталося?

Рівне

Рівне

Палац Любомирських у 20 ст./сучасний вигляд

З приходом влади Російської імперії польська шляхта зіткнулася зі складними часами. Їх змушувала продавати власну землю, тож Любомирські переїхали до нового маєтку, також в Рівному, жили до Другої світової війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як "Щедрик" став всесвітнім символом Різдва: "Реальна історія" з Акімом Галімовим 

Обидва маєтки зазнали руйнувань уже за панування більшовиків. У 1927 році через пожежу від оригінального замку залишився лише каркас. Останнього представника роду Любомирських, князя Адама, заарештували та вбили у в'язниці НКВС. Палаци повністю зруйнували, озеро висушили, а з 53 архітектурних об'єктів до нашого часу збереглася лише оранжерея. 

Новини по темі