Дмитро Комаров показав "Схему війни" у другій частині документального фільму "Рік. Харківщина"

Рік. Херсон
Дмитро Комаров показав "Схему війни" — друга частина «Рік. Харківщина»
instagram/komarovmir

У другій частині документального фільму "Рік. Харківщина" Дмитро Комаров дізнався про долю російських військових злочинців.

Поділитися:

На телеканалі "1+1 Україна" вийшов другий випуск випуску п’ятисерійного авторського проєкту Дмитра Комарова «Рік. Харківщина». До річниці деокупації Харківської області та Слобожанському контрнаступу журналіст підготував ексклюзивний матеріал, який ще ніде не показували раніше. Факти, якими ділиться військове командування з Дмитром Комаровим, часто вперше озвучуються на загал або є маловідомими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Йти в укриття чи ні під час повітряної тривоги: чому подвійна стіна не врятує при прямому влучанні в будинок (наочний приклад у проєкті Дмитра Комарова "Рік. Харківщина")

Глядачі дізналися, що окрім відомого осіннього Слобожанського контрнаступу Сил оборони України, був також весняний. Його задачею було відтіснити ворога подалі від Харкова і убезпечити місто від постійних обстрілів. Першими населеними пунктами, де були проведені ефективні контрнаступальні дії, стали Мала Рогань, Вільхівка, Руська Лозова та інші села у передмісті Харкова. У другому випуску під час спілкування з військовим керівництвом Дмитро показав унікальну базу даних — так звану «Схему війни». Це важлива доказова база злочинів росіян, яка допомагає у визначенні вироку та передачі справ до міжнародного суду. Ідея скласти таку схему виникла після спілкування з кількома росіянами, що вижили після перших бойових зіткнень у Харкові та потрапили в полон.

"Це нам дає загальне розуміння керівництва всієї військової машини російської федерації на теперішній час, починаючи від так званого президента рф до конкретних керівників родами військ. Сухопутні війська, морські, навіть ЧВК Вагнер є. Тут також є кожна бригада, де вона розташовувалася, які накази виконувала. Під кожним кліком все це є в комп'ютері. Можна натиснути на рядового військовослужбовця і там вилізе, наприклад, документ з бойовим розпорядженням, координати, нанесення вогневого ураження по населеному пункту такому-то. А ми знаємо, що внаслідок цього було зруйновано цивільний будинок або, не дай Бог, загинули цивільні люди, — розповів начальник Управління СБУ в Харківської області Олександр Куць.

Дмитро Комаров показав "Схему війни"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хочу, щоб закінчилась війна... та кошеня": про прості мрії у дітей з Північної Салтівки — у проєкті Дмитра Комарова "Рік. Харківщина"

Він також додав, що кожного військового злочинця чекає кримінальна відповідальність:

"Якщо вони думають, що коли-небудть вийдуть за територію росії, цього не відбудеться точно. Будь-яка поважаюча себе країна людину, яка підозрюється у військових злочинах, затримає. Вони будуть притягнуті до кримінальної відповідальності не тільки за законами України. Якщо зараз буде досягнута домовленість про створення відповідного міжнародного трибуналу, вони будуть притягнуті до кримінальної відповідальності за міжнародним законодавством".

Дивіться повний випуск документального фільму Дмитра Комарова "Рік. Харківщина":

Новини по темі