«Достатньо двох тижнів» — Начальник Управління СБУ в Харківській області Олександр Куць у проєкті «Рік. Харківщина» розповів Дмитру Комарову про небезпеку російської пропаганди

Рік. Херсон
Рік. Харківщина: яким буде третій випуск документального проєкту Дмитра Комарова

Яким буде третій випуск авторського документального проєкту Дмитра Комарова «Рік. Харківщина»?

Поділитися:

Цієї п’ятниці, 13 жовтня, о 20.30 на 1+1 Україна покажуть третій випуск авторського документального проєкту Дмитра Комарова «Рік. Харківщина». П’ятисерійний цикл присвячений річниці Слобожанського контрнаступу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дмитро Комаров показав "Схему війни" у другій частині документального фільму "Рік. Харківщина"

У вересні 2022 року Україна почала ретельно сплановану військову операцію в Харківській області, внаслідок якої стрімкими темпами було звільнено значну територію. В перший же день українські війська прорвали оборону противника. А вже на третій день контрнаступу було звільнене місто Балаклія.

Те, що побачили українські військові на деокупованих територіях, вразило весь світ. В катівнях росіяни жорстоко розправлялись з патріотично налаштованими українцями. В окуповані міста і села масово завозились пропагандистські журнали і газети. Росія мала продуману стратегію для цілеспрямованого знищення українців, в першу чергу – патріотично налаштованих, військових і освітян, що знали мову і українську історію.

«Коли ми зайшли в Балаклію, я зрозумів, що таке окупація. Окупація – це не просто слово, і не просто наявність рос солдатів. Це набагато більше. Окупація – це цілий процес, мета якого приєднання до РФ», — Дмитро Комаров згадує свої перші враження від побаченого у щойно звільненій Балаклії.

Дмитро Комаров

Керівник ГУР Кирило Буданов розповів, як саме росіяни встановлювали окупаційну владу в українських містах:

«Росгвардія входила для встановлення контролю над містами і населеними пунктами. Це стандартна тактика росіян. Вони на всіх напрямах так заходили. Підрозділи Збройних Сил, одразу за ними або навіть разом з ними – підрозділи Росгвардії».

Надалі відбувався процес насадження «русского мира» на окупованих територіях. Начальник Управління СБУ в Харківській області Олександр Куць розповів Дмитру Комарову, як саме Росія намагається змінювати погляди українців на окупованих територіях:

«Інтернет наш вимкнений, телебачення працює виключно російське, газети - виключно російські. Звичайно народ входить в такий інформаційний вакуум з нашої сторони. Люди не мають достовірної інформації, бо альтернативи якоїсь інформаційної просто фізично не було.З власного досвіду скажу: достатньо двох тижнів. Два тижні і людина буде приймати все, що вона сприймає, за достовірну інформацію».

Дмитро Комаров фото

Як відбувалось звільнення Балаклії? Що побачили українські військові, вперше увійшовши до звільненого міста? Яким було життя мирного населення на окупованих територіях? Як відбувається затримання колаборантів? Якими методами росіяни створювали «русский мир» в українських містечках та селах? Як жили люди в окупації та якими були їхні перші емоції від звільнення?

Дмитро Комаров разом з операторами зняв історичні кадри цих подій. Дивіться у третьому випуску авторського проєкту Дмитра Комарова “Рік. Харківщина” 13 жовтня о 20.30 на “1+1 Україна”.

Новини по темі