«Столиця була розбита на 10 секторів»: Голова СБУ Василь Малюк розповів Дмитру Комарову про захист Києва на початку великої війни

Рік. Херсон
Інтерв'ю голови СБУ Василя Малюка Дмитру Комарову — дивитись відео — 1+1

26 травня на «1+1 Україна» вийшов п’ятий випуск спецпроєкту Дмитра Комарова «Рік. За кадром».

Поділитися:

Голова СБУ Василь Малюк поділився досі невідомими подробицями про роботу спецслужб, затримання ворожих агентів і шпигунів, а також прокоментував деякі події минулого року. 

Дивіться повне відео інтерв'ю Василя Малюка:

Зокрема, Голова СБУ розповів, як відбувався захист Києва у перші дні повномасштабного вторгнення:

«Столиця була розбита на 10 секторів. В кожному працювали оперативно-слідчі групи Служби безпеки України, Національної поліції, а також приєднались детективи НАБУ і спецпризначенці. На будь-яку загрозу, яка виникала, миттєво реагували. Виїжджали, відпрацьовували і так далі».

Василь Малюк також прокоментував причетність спецслужб України до підриву Кримського мосту.

«Відповідно до норм нашого чинного законодавства, і міжнародного, і з традиції ведення війни, і з урахуванням того, що це був логістичний шлях, який ми зобов’язані були перерізати ворогу, певні такі заходи здійснювались. Однак якісь деталі я на загал не скажу», – сказав він.

Велика робота була проведена і під час псевдореферендумі в Херсоні. Василь Малюк зазначив, що завдяки українським таємним агентам всі дії ворога були відомі та ретельно документувались:

«В злочинні групи колаборантів і зрадників ми вводили наших конфідентів [ред. - агент під прикриттям]. У нас був ряд персоналій, у яких був так званий москіт у комірі. Це спеціальний пристрій, який здійснює аудіоконтроль. І ми просто в онлайні ці всі речі розуміли, документували і клали до матеріалів впроваджень. Вони при цьому всьому розповідали, що от у нас така явка, у нас так все добре. Це все ширма. Це все спроба легітимізувати ганчірку-триколор на нашій території. Але їм це не вдасться, ні де-юре, ні де-факто».

За рік повномасштабного вторгнення спецслужбам України вдалося виявити більше 300 ворожих агентів. Одним з них був одесит з позивним Професор. Разом із завербованими ним людьми він збирав інформацію про засекречені штаби і передавав координати в Росію. Але завдяки злагодженій роботі спецслужбовцям вдалося його виявити та знешкодити, зламавши цілу мережу ворожих агентурних зав’язків.

«Він працював і проживав в Одесі. У нього на зв’язку стояли інші агенти, які знаходились в інших областях України. Вони збирали інформацію, передавали її Професору, а той у свою чергу передавав її ворогу. Затримали ми його, коли він проводив відповідні заходи по задачі ФСБ щодо військово-цивільної адміністрації та управління СБУ в Одесі. У нього був спеціальний годинник, обладнаний відео. І він фільмував. Це здійснювалось з метою нанесення подальших ракетних ударів по тих чи інших об’єктах. В даному випадку це були ВЦА і управління СБУ», - згадує Василь Малюк.

Таких прикладів немало. Тільки нещодавно СБУ  було виявлено та затримано цілу мережу агентів росії.

«Якщо згадаємо нещодавно затримані агентурні мережі, то ми обов’язково маємо звернути уваги на мережу під назвою «Серп». Діяла вона в Дніпровській області. До її складу входило 7 чоловік. Працювали вони по всім можливим напрямках. Збирали інформацію і щодо військових, і щодо цивільних. І в тому числі організовували ракетні обстріли на Дніпровщині», - розповів Василь Малюк.

Окрім того Голова СБУ детально розповів, як ворог може використати чужий мобільний телефон в своїх цілях, а його власник навіть не здогадається про це:

«Телефони піддаються дистанційному взлому. І в подальшому ворог може створювати там паралельні сеанси. В тому числі, в онлайні слухати те, що відбувається тут, якщо взламаний пристрій буде лежати на столі».

Нагадаємо, для того, аби “1+1 Україна” був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі