Всі дані російського злочинця в один клік: у випуску «Рік. Харківщина» Дмитра Комарова на “1+1 Україна” покажуть «Схему війни» та розкажуть про долю окупантів, яким оголошено звинувачення

Рік. Херсон
Деокупація Харківської області та доля окупантів: Рік. Харківщина

Як звільняли Малу Рогань та якими були втрати обох сторін, покажуть у другому випуску авторського проекту Дмитра Комарова.

Поділитися:

Цієї пʼятниці, 6 жовтня, о 20.30 на “1+1 Україна” покажуть другий випуск п’ятисерійного авторського проєкту Дмитра Комарова «Рік. Харківщина». До річниці деокупації Харківської області та Слобожанському контрнаступу журналіст підготував ексклюзивний матеріал, який ще ніде не показували раніше. Факти, якими ділиться військове командування з Дмитром Комаровим, часто вперше озвучуються на загал або є маловідомими. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ворог бачив нас, а ми бачили його", — Дмитро Комаров показав ексклюзивні кадри оборони Харкова, які увійшли до проєкту "Рік. Харківщина"

Так, мало хто знає, проте, окрім відомого осіннього Слобожанського контрнаступу Сил оборони, був також весняний. Його задачею було відтіснити ворога подалі від Харкова і убезпечити місто від постійних обстрілів. Першими населеними пунктами, де були проведені ефективні контрнаступальні дії, стали Мала Рогань, Вільхівка, Руська Лозова та інші села у передмісті Харкова.

рік харківщина 

Командир саперно-підривної роти спецпідрозділу ГУР МОУ KRAKEN Вікінг згадаав, як починався весняний контрнаступ:

«Ми почали з Ольховки. Вона йшла паралельно з Малою Роганю. Це найперша штурмова операція підрозділу KRAKEN. Там було все – вся арта [артилерія], літаки, гелікоптери, БТРи, ближній бій. У нас шість загиблих проти майже сотні вбитих і майже 30 взятих в полон. Впродовж 2 днів ми зайняли Малу Рогань. В результаті 200-й (російський) полк був практично знищений», - розповів він.

Коли українські війська почали потужний наступ та відтісняли росіян з окупованих територій, російські військові залишали  особисті речі, а також важливі документи. Як поділився Олександр Куць, начальник Управління СБУ в Харківської області, саме ці документи допомогли скласти унікальну базу даних - так звану «Схему війни». Вона є важливою доказовою базою злочинів росіян та допомагає у визначенні вироку та передачі справ до міжнародного суду. Ідея скласти таку схему з’явилась після спілкування з кількома росіянами, що вижили після перших бойових зіткнень у Харкові та потрапили в полон.

рік харківщина

«Це нам дає загальне розуміння керівництва всією військовою машиною Російської Федерації на теперішній час. Починаючи від так званого президента РФ до конкретних керівників родами військ – сухопутні війська, морські, навіть ЧВК Вагнер ще є. Бачите, Пригожин ще живий. Тут кожна бригада, де вона розташовувалась, які накази виконувала. Під кожним кліком це все є в комп’ютері. Можна клікнути на кожного рядового військовослужбовця і там вилізе документ: бойові розпорядження номер такий-то, координати такі, бойове ураження по населеному пункту такому-то», - розповів Олександр Куць.

Відтак вже є понад 10 тисяч задокументованих злочинів, серед яких і вчинені в Київській області, в тому числі – вбивства цивільних. Російські військові, яких визнано винними в таких злочинах, не передаються на обмін і несуть відповідальність.

рік харківщина

Події навесні 2022 року заклали основу для блискавичного Харківського контрнаступу восени. Як це відбувалось, розкажуть командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський, командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський, керівник ГУР Кирило Буданов, заступник Голови Національної поліції України Олександр Фацевич, начальник Харківського гарнізону Сергій Мельник, командир 127 Окремої бригади територіальної оборони Роман Грищенко, командир 92 Окремої штурмової бригади Павло Федосенко, начальник Управління СБУ в Харківської області Олександр Куць, начальник Департаменту патрульної поліції Національної поліції України Євгеній Жуков, командир спеціальної штурмової роти спецпідрозділу ГУР МОУ KRAKEN Чіча та командир саперно-підривної роти спецпідрозділу ГУР МОУ KRAKEN Вікінг. 

рік харківщина

рік харківщина

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кирило Буданов у проєкті Дмитра Комарова “Рік. Харківщина” назвав, що зіграло ключову ролі в успіху Харківського контрнаступу

Як вдалось зробити осінній Харківський контрнаступ таємним та неочікуваним для ворога? Що створило передумови для успішної наступальної операції? Як відбувалась евакуація цивільних? Як виглядає зсередини мобільний командний пункт?  Це, а також досі невідомі подробиці весняного контрнаступу на Харківщині дивіться в новому випуску «Рік. Харківщина» 6 жовтня о 20.30 на “1+1 Україна”.

1+1 Україна в Instagram: https://www.instagram.com/1plus1_ua/
1+1 Україна в Facebook: https://www.facebook.com/1plus1.ua

Новини по темі