Актор В'ячеслав Довженко: «Кіборги» – фільм для наступного покоління, яке розбудовуватиме Україну»

Про чесне українське кіно та що лишилося за кадром «Кіборгів» – в інтерв'ю для 1plus1.ua.

Поделиться:

9 травня 1+1 покаже український фільм «Кіборги» – стрічку режисера Ахтема Сеітаблаєва, яка напрочуд полюбилася глядачам та отримала 6 нагород «українського Оскара».

Бійці, які бачили «Кіборгів», запевняють, що фільм вийшов доволі реалістичним. Що вже говорити, коли актора В’ячеслава Довженка, який зіграв одну з головних ролей, тепер і в житті часом називають «Серпнем»…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахтем Сеітаблаєв: «Кіборги - це історія країни, в якій ми всі мріємо жити»

Фото: Famiglia Foto Studio

«Кіборги» здобули чимало нагород, отримали схвальні відгуки та били рекорди за касовими зборами серед українських фільмів у вітчизняному прокаті. Якщо підсумувати, то в чому сила цього фільму?

Ні для кого не секрет, що це пафосний матеріал – у хорошому сенсі слова. Але завдяки чесності та правдивості цього фільму пафос не сприймається як агітка, а має вигляд художнього фільму.

Також значний відсоток успіху «Кіборгів» – це хороша команда. Тут не обійшлося без професіоналізму кастинг-директора Ольги Клименко. Ми працювали як одне ціле.

«Кіборги» – це сучасна історія, яка близька українцям. А герої фільму живуть серед нас.

Так, історія, яку розповідають «Кіборги» ще свіжа. Фільм дивилися бійці. Ви відчували особливу відповідальність за роль командира Серпня?

Один з основних прототипів Серпня – мій близький друг Андрій Шараскін. До того ж бійці, які перебували на війні, приїжджали на знімальний майданчик – консультували нас, допомагали. Тому відповідальність із кожним днем все більше і більше зростала. Ми розуміли, що не маємо права схибити та неправдиво подати цю історію.

Як Андрій Шараскін відреагував на вашу гру у стрічці?

Від самого початку була дещо кумедна історія. Першою людиною, з якою познайомилася сценарист фільму Наталя Ворожбит, був саме Андрій. Він знайомив її з іншими бійцями, з історій яких вона й писала сценарій.

Побачивши мене вперше, Наталя була дещо розчарована, адже уявляла перед собою Андрія. Коли розповіла Шараскіну, що його гратиму я, почула від нього: «Наталю, я тебе вітаю». А вже під час зйомок Наталка змінила свою думку й зачарувалася Серпнем.

Наталя Ворожбит на зйомках Кіборгів. Фото: Дмитро Ларін

«Кіборги» – це історія боротьби за нову Україну. Якою ви хочете бачити нашу країну?

Хочу бачити Україну вільною, європейською, розвиненою. Я хочу, щоб діти жили в країні, де їм буде спокійно, де вони будуть захищені. Думаю, «Кіборги» – фільм, спрямований передусім для наступного покоління, якому доведеться розбудовувати цю країну.

Яка сцена, історія, ситуація під час зйомок вас найбільше вразила? Що зараз виринає у пам’яті?

Загалом зйомки фільму проходили весело. Була присутня мирна нотка на тлі військових подій. Найбільше запам’ятався емоційно складний діалог Серпня з дочкою по телефону. Він розумів, що це, можливо, його остання розмова. Важко було дібрати слів…

Кадр із фільму

Але були й кумедні історії. Є сцена, що не ввійшла в кіноформат і стосується кошенят, які отримали від нас свої «позивні». Отже, в машині везли тіло Серпня і пораненого Суботу, який тримав у коробці цих кошенят. Одне з них вистрибнуло саме в патетичній сцені, коли капелан, роль якого виконав Євген Нищук, читав серйозний монолог. А я лежу напівприкритий із заплющеними очима та лише чую, як кошеня стрибає довкола мене і то за вухо покусає, то з моїм волоссям грається.  А потім на груди мені сіло і почало мене винюхувати (сміється). Триматися було дуже складно! Думаю, що це був би неймовірний кадр.

Ваші сини бачили «Кіборгів»?

Так, у мене двоє синів: Івану 14 років, а Василю – 9. Обидва були на прем’єрі фільму в кінотеатрі. Я сумнівався, чи варто меншому дивитися «Кіборгів». Але він так чекав на прем’єру! Не знайшов підстав відмовляти його від цього. Єдине – попередив, що це кіно, і не варто сприймати близько до серця трагічну лінію мого персонажа.

Вони дивилися із захватом, попри те, що у фільмі багато діалогів. У стрічці завжди присутня нотка напруги, небезпеки, тож глядач чекає на несподіваний поворот. Старший навіть зізнався, що трохи плакав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наймолодший актор Кіборгів розповів, як змінилось його життя після зйомок

Наразі український кінематограф переживає ренесанс. Які, на вашу думку, ніші не заповнені? Для вас – як актора та глядача.

Галузь української кіноіндустрії наразі молода. Взагалі бракує вітчизняного кіно. Я спілкуюся з глядачами і розумію, що потрібно, аби вони із задоволенням йшли до кінотеатрів дивитися наші стрічки. Їм важливо бачити створення персонажа на їхніх очах, вони мають йому співпереживати. Це мають бути прості люди – навіть якщо це персонаж героїчного чи історичного кіно.

А ще українських продюсерів дуже цікавить копродукція. Вони шукають закордонних партнерів для створення кінокартин. Це добре, з фінансового погляду. Але, мені здається, що спочатку нам потрібно зробити свою продукцію своєю. Потрібно самим навчитися створювати фільми якісно і вже потім шукати партнерів. Наразі українці йдуть нам назустріч і готові дивитися наше кіно. Тут варто не схибити і зробити все чесно, якісно та максимально для них.

Нещодавно ви отримали нагороду премії «Дзиґа» як Найкращий актор другого плану. Як ви ставитеся до нагород?

Митці працюють за аплодисменти (усміхається). Тож, звісно, я вдячний кіноакадемікам за визнання моєї роботи. Я отримав стимул працювати більше. Єдине –  роль Серпня у «Кіборгах» змусила мене усвідомити, що на сьогодні велика кількість глядачів дала мені чималий кредит довіри. Тому наразі мені доводиться відбирати матеріал для зйомок, від деяких пропозицій доводиться відмовлятися.

А ще, як на мене, у майбутньому премії варто давати нагороди за найкращий кастинг, адже це є важливою складовою успіху будь-якого фільму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 українських фільмів, заснованих на реальних подіях