Правда й вигадка у серіалі Величне століття

Величне століття. Роксолана
Правда й вигадка у серіалі "Величне століття"

Із понеділка по п'ятницю глядачі 1+1 спостерігають за бурхливим життям героїв  і драматичними буднями Османської імперії.

Поделиться:

Не таємниця, що на батьківщині серіалу творців звинувачували у викривленні історичних фактів. Тож журналісти vokrug.tv звернулися до науковця Інституту сходознавства Світлани Орешкової з проханням розповісти про вигадку й правду на екрані.

ЖІНКИ СУЛЕЙМАНА

Непохитний володар, кумир свого народу і гроза Європи султан Сулейман усе життя любив тільки одну жінку – доньку українського священика Олександру Гаврилівну Лісовську. Дівчина, яку взяли в полон під Львовом, потрапила до історії під іменами Гюррем і Роксолана.

Олександра стала бранкою приблизно в 15-16 років. Аби вижити й перетворитися на повноправну мешканку гарему, вона відреклася від православ'я і прийняла іслам. Жодної інформації про те, що Роксолана не хотіла цього, немає.  А у "Величному столітті" вона й зовсім зробила це охоче.

Гюрем не була красунею, однак володіла неабиякою чарівливістю.

Вона була мила, скромна і дуже добре знала натуру свого володаря, - так згадував про неї венеціанський посол.

У серіалі скромною Гюррем назвати складно. Однак хитрощі, з допомогою яких вона змагалася за прихильність султана, і справді були.

Після появи юної Олександри в гаремі султан Сулейман на інших жінок уваги не звертав. 

До речі, Махідевран Султан в реальному житті дружиною Сулеймана  не була. Черкешенку за походженням, фаворитку з гарему і матір спадкоємця престолу Мустафи після спроби отруїти Гюррем назавжди було заслано до старого палацу. У серіалі ж повелитель пробачив її.

ГАРЕМ

На дозвіллі мешканки гарему ходили в хамам, співали, танцювали й ворожили. Однак останнє було заборонено -  за "гру" з потойбічними силами суворо карали. У фільмі це відображено: є сцени, у яких Гюррем боїться, що хто-небудь дізнається про її зустріч з ворожкою.

До гарему прилягала спеціальна гаремна територія. Тож не дивно, що в саду героїні серіалу гуляють з непокритою головою і в сукнях з глибоким вирізом.

Мати Сулеймана - Валіде Султан (Небахат Чехра) справді мала сильний вплив на мешканців палацу, як і показано на екрані. Султан завжди поважав матір і дослухався до її порад. До речі, Валіде Султан ніколи не була законною дружиною батька Сулеймана Селіма I і, імовірно, була донькою кримського хана.

ДІТИ ХЮРРЕМ І БИТВА ЗА ПРЕСТОЛ

Махідевран народила Сулейману сина Мустафу. Кажуть, до цього у нього було ще двоє синів від інших жінок, але вони померли в дитинстві.

У Роксолани і Сулеймана було шестеро дітей: сини Мехмед, Абдалла, Селім, Баязид і Джахангір і дочка Міхрімах. Мехмед помер від чуми. Відомо, що він був улюбленим сином Сулеймана, тому володар важко переживав смерть цієї дитини. За непідтвердженою інформацією, Джахангір народився неповноцінним - у нього був горб. Помер він ще юнаком. Великі надії покладалися на Мустафу. Але Хюррем підставила його – і врешті Сулейман звинуватив сина у зраді і наказав убити. Кажуть, якби Мустафа залишився живий, історія могла би скластися інакше ... Почалася боротьба за владу між Баязидом і Селімом. У підсумку Баязид втік до Ірану, де, за наказом батька, його було страчено.

На жаль, Селім виявився нікудишнім султаном, - розповідає сходознавець. - Він мало розумів у справах управління державою і брався за чарку, в історію потрапив з прізвиськом П'яниця. Країною фактично керував старший візир.

Як бачите, у Величному столітті справді є деякі неточності. Але творці фільму і не претендують на звання істориків. Романтична історія Роксолани і Сулеймана і розквіту Османської імперії взята лише за основу, решта - фантазія сценаристів.

Дивіться Величне століття. Роксолана у будні о 17:10 на 1+1.

Новости по теме