Коли Масниця у 2024 році: дата, стародавні та сучасні традиції святкування

Масляна 2024 Україна: коли починається Масляний тиждень
Freepik

Коли відзначається Масляна в Україні?

Поделиться:

Масляниця 2024: дата святкування

Традиційно прихід весни українці зустрічають святом Масляної. Масляна, Масниця або ж Колодій словʼяни святкували ще за язичництва. Із прийняттям християнства це свято не зникло з наших календарів. Його повʼязують з пробудженням природи. У 2024 році в Україні Масляний тиждень триватиме з 11 по 17 березня. А вже 18 березня віряни почнуть дотримуватися Великого посту.

Коли Масляна 2024

Фото: Pexels

Масляна: українські традиції святкування

Кожен день Масляного тижня має свою назву та особливі звичаї, які роблять це свято унікальним.

►Понеділок — зустріч. Господині печуть перші млинці, пригощаючи ними рідних та близьких. Цей день символізує початок весни та пробудження природи.

►Вівторок — загравання. Молодь збирається на вечорниці, співає пісні, танцює та розважається. Це час для пошуків пари та нових знайомств. Наші предки вважали, що якщо в цей день не з'їхати на санях з гірки, то можна "образити" Масляну.

►Середа — ласунка. Цей день відомий "тещиними млинцями". Мати дружини пече млинці для зятя, демонструючи свою любов та повагу. Цей день символізує єднання та гармонію в родині.

►Четвер — розгуляй, широкий. З цього дня Масляна набирає свою силу. Окрім випікання млинців, люди влаштовували веселі гуляння: катались на санях, танцювали, грали. Цей день потрібно провести якомога активніше.

►П'ятниця — тещині вечори. Цього разу вже зять пригощає млинцями. Вважається, що після такого ритуалу у стосунках тещі та зятя пануватимуть мир і взаєморозуміння.

►Субота — посиденьки, проводи. Вечір цього дня присвячують родині, друзям. Наші предки вірили, що дружина повинна запросити до себе сестру чоловіка (зовицю), пригостити її млинцями та подарувати цінний подарунок.

►Неділя — Прощена неділя. У завершальний день Масляної заведено просити один в одного прощення, щоб чистим серцем зустріти весну.

Коли Масляна 2024

Фото: Freepik

Традиційні страви на Масляну

Головною окрасою Масниці, звісно ж, були млинці та налисники. Пекли їх багато з різноманітними начинками. Вважалось, що в перший день треба зʼїсти стільки млинців, скільки пес махне хвостом. Окрім млинців українські господині готували ще багато різних смаколиків.

Тиждень святкування Масляної — це тиждень перед Великим постом, тому мʼясо їсти вже заборонялось. Більшість страв були молочними, бо молоко та яйця ще можна було вживати. Обовʼязково ліпили вареники з сиром. Це була головна їжа протягом тижня. Молочних страв готували стільки, на скільки у господині вистачало ідей – колотуху, молочні каші, закваски, ряжанки, сирники, запіканки.

Готували також галушки на молоці та локшину. На Масницю "наїдались з запасом" на 7 прийдешніх тижнів Великого посту. Господині майстерно демонстрували свої кулінарні навички та запрошували до свого дому гостей. 

Як млинці стали символічною стравою Масляного тижня, дізнайтеся у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 06:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Новости по теме