Масляний тиждень: традиції та обряди кожного дня

Масляна за днями тижня: як називаються і що означають

Масляна 2022: які традиції існують на Масляну в Україні та що означає кожен день Масляного тижня?

Поділитися:

Масляна – стародавнє слов’янське свято, яке триває цілий тиждень. Дата Масляної кожного року змінюється, оскільки залежить від церковного календаря і дня святкування Великодня. У 2022 році в Україні Масляну відзначають з 28 лютого по 6 березня. 7 березня розпочнеться Великий піст, який триватиме по 23 квітня. Великдень у 2022 році випадає на 24 квітня

Масляна за днями тижня

Кожен день Масляної має свою назву. Відповідно, за ним закріплені певні звичаї, традиції і правила поведінки:

Понеділок – зустріч. У перший день прийнято зустрічати гостей, пекти млинці, прикрашати оселю опудалом із соломи.

Вівторок – загравання. На другий день незаміжні дівчата влаштовувати оглядини. Звуть у гості або вирушають гуляти зі знайомими хлопцями. Наші предки вважали, що якщо в цей день не з'їхати на санях з гірки, то можна "образити" Масляну.

Середа – розгул, ласунка, перелом. Третій день Масляноїі відомий "тещиними млинцями": матір дружини запрошує зятя і годує його млинцями. У цей день кличуть у гості всіх бажаючих і пригощають їх млинцями. 

Четвер – розгуляй, широкий. Вважається, що у четвер Масляна набирає свою силу. Окрім поїдання млинців необхідно влаштовувати гуляння. 

П’ятниця – тещині вечори. Хоча зветься день тещині вечори, у вечір п'ятниці зять пригощає тещу, яка приходить до нього на млинці, а не навпаки.Вважається, що після цього у тещі із зятем налагодяться стосунки, буде мир і взаєморозуміння.

Субота – проводи, заловкіни посиденьки. Дружина цим вечором має покликати до себе сестру чоловіка (зовицю), пригостити її млинцями і подарувати цінний подарунок.

Неділя – прощений день, або ж Прощена неділя. Це завершальний день Масляної, а назва цього дня говорить сама за себе. У неділю прийнято просити один в одного прощення і таким чином очиститись перед Великим постом.

Як млинці стали символічною стравою Масляного тижня, дивіться відео:

Новини по темі