Нематеріальна спадщина України: які об’єкти охороняє ЮНЕСКО

Нематеріальна спадщина ЮНЕСКО в Україні: які цінності вже у списку
Фото: Мрії Марії (фейсбук)

Які цінності України занесені до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО?

Поделиться:

Україна – країна з багатою та самобутньою культурою, що знаходить своє відображення в багатьох об’єктах нематеріальної спадщини. Серед них звичаї, традиції, обряди, ремесла, знання та уявлення, які передаються з покоління в покоління, формуючи унікальну ідентичність нашого народу. Розповідаємо про сім українських цінностей, які занесені до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

1. Косівська мальована кераміка

Керамічні вироби з неповторним геометричним орнаментом та розмаїттям кольорів, що відображають життя гуцулів, їхні вірування і традиційний побут.

Фото: Вікіпедія

2. Петриківський розпис

Українське декоративно-орнаментальне народне малярство, яке зародилося на Дніпровщині в селищі Петриківка. Вид мистецтва, який вирізняється яскравими барвами та динамічними квітковими орнаментами.

Фото: Острозький замок

3. Кролевецькі ткані рушники

Вишукані вироби з тонкої лляної нитки, що вражають складними візерунками та символікою. Кролевецькі ткані рушники, створені у техніці переборного ткацтва — це мистецькі вироби традиційного народного промислу українців Північно-Східного Полісся.

Фото: Автентична Україна

4. Хлібна культура

Традиції, пов'язані з вирощуванням зерна, випіканням хліба та його сакральним значенням в українській культурі. 

Фото: Freepic

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Вербна неділя 2024: історія, традиції, народні прикмети

5. Опішнянська кераміка

Унікальний вид кераміки із містечка Опішня на Полтавщині, одного з найбільших осередків гончарства в Україні. Вироби з глини вирізняються витонченими формами, багатством орнаментів та глибиною кольорів. 

Фото: Мрії Марії (фейсбук)

6. Козацькі пісні Дніпропетровщини

Героїчні пісні, що оспівують козацьку звитягу, волелюбність та прагнення до свободи.  Зародилися на території Нижньої Наддніпрянщини, де з 1581 по 1775 рік розташовувалися п'ять Запорізьких Січей.

Фото: Автентична Україна

7. Український борщ

Унікальний кулінарний шедевр не лише смачний, але й символічний для українців, адже об'єднує родину за одним столом, дарує тепло й затишок.

Фото: Україна молода

Збереження та популяризація нематеріальної культурної спадщини — це не лише данина минулому, але й запорука збереження самобутньої ідентичності України для майбутніх поколінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куди зник найбільший палац Рівного: відповідає Акім Галімов

Новости по теме