Освітня мрія: курс «Щастя» в українських школах

Як Наталія Мосейчук та Петро Сіте провели курс «Щастя» в українських школах

Як Наталія Мосейчук та вчитель-новатор Петро Сітек провели «Урок Мрії» в Ірпінському ліцеї №3.

Поделиться:

Нещодавно кураторка Global Teacher Prize Ukraine, ведуча 1+1 Марафон і ТСН та інтерв'юєрка Наталія Мосейчук спільно з Петром Сітеком, вчителем і одним з фіналістів премії, провели «Урок Мрії» в Ірпінському ліцеї №3. 

Урок пройшов у межах унікального курсу «Щастя», який розробив львівський освітянин, вчитель-новатор Петро Сітек. У спеціальному матеріалі розповідаємо про те, як виникла ідея запровадити таку програму, в чому її цінність, скільки вчителів отримає можливість пройти безоплатне навчання та імплементувати курс у своїх школах, а також, які навички ця програма допоможе розвинути в учнів та як сприйняли перший урок самі школярі. 

Глобальна ціль — сформувати культуру щастя в Україні

У 2023 році Петро Сітек отримав відзнаку національної премії Global Teacher Prize Ukraine в номінації «Молодий учитель» та 1 мільйон гривень на здійснення своєї освітньої мрії від фінської міжнародної неурядової організації Finn Church Aid (FCA). Тоді відзнаку зі сцени йому особисто вручала перша леді Олена Зеленська, цитуючи його дописи у соціальних мережах. Як це було дивіться за цим посиланням. Самі ж кошти вчитель-новатор вклав у свою освітню мрію — розробку курсу «Щастя» для українських шкіл, оскільки він переконаний: 

«Якщо ми будемо говорити про щастя на тому ж рівні, як ми говоримо про математику, то ми будемо синхронні в розумінні, що таке щастя і як це працює». 

Навчальна програма «Щастя» створена на основі найпопулярнішого курсу Єльського університету — «The Science of Well-Being» («Наука бути щасливими»). Він сфокусований на двох головних завданнях: допомогти школярам усвідомити, що ж таке щастя, та навчити втілювати ці знання у повсякденному житті. Загалом понад 60 вчителів пройдуть програму. 

«Ми відібрали 61 вчителя з понад 200 заявок, вже 23 березня у Львові ми будемо їх навчати для того, щоб у вересні вони повернулися у свої школи і почали апробувати цей курс там. Всього представлено 23 регіони», — зазначив Петро Сітек.

Петро Сітек

Команда, яка займається розробкою та втіленням програми, прагне до кінця березня навчити охочих вчителів, передавши їм всі необхідні матеріали. 

«Нас не вчили в школі, як бути щасливими та як відчувати щастя. Ми дуже часто чули, що кожна людина — це коваль свого щастя. А що це означає, як має відкриватися і розкриватися щастя, ми не знаємо. Тому уроки Петра дуже важливі, особливо зараз, у складні часи. Вони вчать віднаходити у собі джерело того щастя», —  додала Алевтина Седоченко, радниця освітніх проєктів у Finn Church Aid.

Алевтина Седоченко

Перший тестовий урок у межах курсу пройшов в Ірпінському ліцеї №3, який на 75% постраждав під час окупації й зараз відновлюється за підтримки громадської спілки «Освіторія». До початку повномасштабного вторгнення там навчалось майже 2000 учнів. На відкритому занятті на тему «Мрія» школярі дізналися, як важливо ставити цілі в житті й на що опиратися, аби їх досягти.

«З учнями ліцею ми говорили про їхні мрії. І виконували вправу, яку розробив Петро — заплющували очі і переносилися на 5-10 років вперед. І хоч спочатку було моторошно заглядати так далеко в майбутнє, та за мить повертатися в сьогодення вже не хотілося. Як і дітям…Там немає війни, немає втрат. Лише успішна кар’єра, щаслива сім’я та люблячі друзі», — зазначила незмінна кураторка Global Teacher Prize Ukraine, ведуча Наталія Мосейчук.

Наталія Мосейчук

На відкритому уроці були присутні учні 7-го класу, оскільки сам Петро Сітек зазначає, що про щастя починає говорити з учнями з 13 років. 

«Петро дуже енергійна людина. Він відповідально ставиться до уроків щастя, до свого великого омріяного задуму. І ми хочемо, щоб у нього все вдалося та раді йому в цьому допомогти», — підкреслила Алевтина Седоченко. 

Більше про курс «Щастя» читайте на Освіторія. медіа за цим посиланням

Нагадаємо, що національна премія Global Teacher Prize Ukraine оголосила про початок збору анкет для обрання найкращого вчителя країни 2024 року. Головний переможець отримає мільйон гривень для власного освітнього проєкту й вирушить у подорож на світову премію Global Teacher Prize. 

Збір анкет триває до 8 липня на сайті Global Teacher Prize Ukraine. Заповнити заявку може безпосередньо вчитель, або ж подати на номінацію педагога можуть його колеги, учні чи їхні батьки.

Finn Church Aid (FCA) — найбільша у Фінляндії міжнародна неурядова організація, яка має понад 70 років досвіду гуманітарної діяльності у багатьох країнах світу, надає допомогу людям у надзвичайних ситуаціях незалежно від їхніх релігійних переконань, етнічного походження чи політичних поглядів. Історично це конфесійна організація, яка свого часу через мережу церковних осередків почала залучати підтримку і доставляти гуманітарну допомогу людям у Фінляндії, що переросло у системну роботу і заснування Finn Church Aid (FCA) у 1947 році. Тепер вона має підтверджену експертизу у впровадженні проєктів міжнародного розвитку, консультування в освітній галузі, а один із основних напрямів діяльності – підтримка забезпечення безперервного доступу до освіти. Finn Church Aid (FCA) має сертифікацію і зобов’язання відповідно до The Core Humanitarian Standard on Quality and Accountability (CHS) (українською – «Основний гуманітарний стандарт з якості та підзвітності»), у своїй діяльності спирається на повагу до прав людини. Проєкти, спрямовані на відновлення доступу до навчання в Україні, почала впроваджувати у 2022 році за фінансової підтримки приватних благодійників і міжнародних донорів з метою гуманітарного реагування..

Більше на сайті за цим посиланням

Новости по теме