Сніданок з 1+1: Наскільки толерантні українці до інвалідів?

Сніданок з 1+1: Наскільки толерантні українці до інвалідів?

Сьогодні у світі відзначають День інвалідів. Він покликаний привернути увагу до людей з обмеженими можливостями. 

Поделиться:

 

Сьогодні у світі відзначають День інвалідів. Він покликаний привернути увагу до людей з обмеженими можливостями і ще раз наголосити: такі люди  - повноцінні члени суспільства. Але їм доводиться боротися за свої право щодня.

Цього року дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ провів дослідження, у якому взяли участь люди різного віку та різних куточків України. На питання наскільки ви толерантні до дітей з інвалідністю, 96% респондентів вважають себе толерантними, але спілкуватися з такими малюками або прийняти їх у своє близьке оточення погодилися лише 13%.  А це означає, що на практиці наше суспільство не є до цього готовим.

У гості до "Сніданку з 1+1" завітала 10-річна Уляна Олійник, яка стала обличчям кампанії на підримку дітей інвалідів. Сама дівчинка живе у дев'ятоповерхівці та без допомоги мами не може вийти на двір, адже на сьогодні навіть великі міста не пристосовані для людей з особливими потребами. Цікаво, що у маленьких населених пунктах домовитися та досягнути змін буває набагато легше, ніж у столиці. 

Канал "1+1" та журнал "Viva!" розпочали всеукраїнський флешмоб на підтримку людей з обмеженими фізичними можливостями - заклик до київської влади обладнати місця громадського користування в столиці та зробити їх доступними для людей з обмеженою мобільністю. Щоб взяти у ньому участь, потрібно підписати відповідну електрону петицію та викласти фото з табличкою, яку можна скачати за посиланням, додавши хештег #vivaпереможці1plus1.

У межах акції телеведучі Соломія Вітвіцька та Анатолій Анатоліч на собі випробували труднощі пересування по місту на візку.

"Коли я на візку спробував заїхати в метро, то виявилось, що одному туди справді не заїхати, потрібна допомога не одної, а навіть двох людей! Насправді, для маломобільних людей вихід на вулиці Києва - це справжня трагедія. Я колись дивувався, що тут із дитячим візочком важко заїхати, а тепер розумію, що це набагато простіше, ніж пересуватись на візку. Влітку я спостерігав за життям людей з інвалідністю у США: вони почувають себе цілком комфортно, в них найкращі місця на концертах, парковках. А у нас  із паркуванням для маломобільних людей проблеми є завжди, і я часто бачу, як на місцях, де мають стояти транспорт людей з інвалідністю, спокійно паркуються інші машини. Особисто в мене це викликає обурення, і я ніколи не мовчу в таких ситуаціях", - поділився Анатолій Анатоліч.

Допомагати людям з обмеженими можливостями закликав ведучий програми "Світ навиворіт" Дмитро Комаров. Він усю акцію супроводжував Уляну Пчьолкіну - спортсменку, чемпіонку світу з карате, яка переконана, що люди з інвалідністю мають такі ж права, як і всі інші люди. Дівчина вже понад 10 років пересувається у візку.

"Сьогодні я зрозумів, що коли, наприклад, у вихідний день комусь захочеться прогулятися по Хрещатику на візку, то буде просто жах! От на вулиці Богдана Хмельницького бруківка, але ж має бути спеціальна доріжка для маломобільних людей. Я в таких випадках завжди наводжу приклад Мексики, адже це її називають країною третього світу, але там все зручно пристосовано, на всіх дорогах: є з'їзди, парковки для людей у візках. Ситуацію в нашій країні безперечно треба змінювати, і такі акції допоможуть усе змінити!" - зауважив телеведучий.

"Після минулої акції у нас відбулись зрушення, ми спільно з громадською організацією "Підмога.інфо" подали петицію до Київради й нині активно збираємо підписи щодо ухвалення закону про реконструкцію архітектурних об'єктів, щоб зробити їх зручними для маломобільних людей. Ми почнемо з Києва, але хочеться, щоб у всій Україні змінювалася ситуація. Нам треба зібрати 10 000 підписів, не вистачає близько 3000. Всіх закликаю підписати її та справді почати змінювати наше майбутнє! Я сподіваюсь, що незабаром в Україні почнуть з'являтись пандуси, ліфти, з'їзди, доріжки та багато іншого. Та головне – люди, залишайтеся людьми, виявляйте толерантність та повагу до всіх, і ми переможемо",  - підсумувала ведуча 1+1 Соломія Вітвіцька.

Подробиці дивіться у спеціальному сюжеті "ТСН".

Новости по теме