Соломія Вітвіцька, Марічка Падалко та Лідія Таран розповіли, як відзначають Водохреще

Ведучі 1+1 розповіли, яких традицій дотримуються на Водохреще.

Поделиться:

Як правильно купатися в ополонці на Водохреще: Поради Олексія Душки19 січня святкують Водохреще. Вважається, що вода, освячена цього дня, має особливу силу, тому її дають пити тяжкохворим і зберігають вдома протягом року. Одна з традицій цього свята – хресна хода до водохресної ополонки, яку називають Йордань, і масове купання в ній.

Ведучі каналу 1+1 розповіли, про те, як вони відзначають Водохреще та поділилися власними секретами купань в ополонці.

ОЛЕКСІЙ ДУШКА

«Коли я пірнаю в ополонку на Хрещення, я відчуваю очищення. Відчуття просто неймовірні. Усіх хочеться любити, обіймати, з’являється усмішка».

ВАЛЕНТИНА ХАМАЙКО

«Я живу за містом і до сходу сонця набираю води з криниці. Вірю в особливу силу цієї води. Також пірнаю в ополонку, зазвичай о 6-7-й ранку, а якщо встигаю, ще й до церкви йду. Діти ще малі, щоб купатися. Проте коли вони подорослішають, впевнена, що самі полізуть в ополонку, копіювати батьків».

ОЛЕКСАНДР ПОПОВ

«Після першого присідання у воду потемніло в очах, але я зробив усе за правилами: занурився у крижану воду тричі й навіть не захворів! Я впевнений, що кожен має спробувати скупатися на Водохреще. Це незвичні відчуття – обов’язково перевірте себе, якщо досі цього не робили».

МАРІЧКА ПАДАЛКО

«Ніколи раніше не купалася в ополонці, але готова колись спробувати. Обов’язково якось здійсню цей маленький особистий подвиг».

СОЛОМІЯ ВІТВІЦЬКА

«Я в ополонку не стрибаю. Щороку планую, думаю, але якось досі не наважилася. Традиційно Щедрий вечір святкуємо в родині. Кутя та інші різдвяні страви».

ЛІДІЯ ТАРАН

«Ні ополонок, ні обтирань. Поки що не готова, але п’ю свячену воду на Водохреще».

Нагадаємо, що нещодавно 1plus1.ua писав, як приготувати традиційну кутю.

Новости по теме