Психолог розповіла, чому висока зарплата жінки загрожує її сімейному щастю

Психолог розповіла, чому висока зарплата жінки загрожує її сімейному щастю

Експерт розповіла, чому в сім'ї погіршуються стосунки через матеріальну нерівність між чоловіком та жінкою.

Поделиться:

Часто чоловікам не подобається той факт, що їхні жінки заробляють більше. На перший погляд, все може бути добре – між чоловіком і жінкою панують любов і взаєморозуміння. Проте коли жінки заробляють більше, ситуація між закоханими починає наводити на роздуми. Чоловіки мають дві причини незадоволення.

БІОЛОГІЧНА

З давніх-давен чоловік виконував роль добувача. Він полював, а жінка виховувала дітей. У системах організму, в тому числі в мозку, закладені біологічні механізми, що забезпечують різну витривалість, стресогенність, а головне, відповідальність за продовження роду і забезпечення його виживання.

Коли жінка починає виконувати роль чоловіка, це викликає занепокоєння останнього на біологічному рівні.

СОЦІАЛЬНА

Ідеальна сім'я для наших батьків – це патріархат. Чоловік – годувальник, жінка – берегиня домашнього вогнища. Якщо партнери міняються ролями, то чоловіка вважають «підкаблучником», який просить грошей у дружини, виконує її команди і розпорядження. Через фінансову нерівність чоловіки втрачають самоповагу, стосунки між партнерами швидко погіршуються.

Чи можна протистояти біологічним страхам і соціальним стереотипам? Складно, але якщо є вагомі внутрішні причини і розумні аргументи, можна. Згадайте, що розподіл сімейних обов’язків і відповідальності – це життєвий проект, а не данина традиціям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олена Любченко прокоментувала флешмоб #‎яНеБоюсьСказати

Варто прислухатися до своїх почуттів і важливих аргументів. Заспокойтеся та разом із партнером перевірте, чи все працює в сімейному проекті так, як хочеться вам обом.

Проте інколи фінансова безпорадність чоловіка є доказом того, що в стосунках не все гаразд. Сценарії розвитку подій можуть бути різними.

1. МАМУСЯ

Жінка стає не просто главою сім'ї, а людиною, яка відповідальна абсолютно за все –побутові проблеми, фінансове забезпечення себе, дітей і чоловіка. Вона напружено працює, щоб усім було добре. У такій ситуації чоловік перетворюється на безтурботну дитину – мінімум обов'язків, милі захоплення та виконання «подружнього обов'язку».

Якщо ви опинилися в схожій ситуації, швидше за все, це назавжди. Чоловікові зручно, і він навряд чи захоче щось змінити. Звичка до комфорту та безвідповідальність призводять до деградації, втрати професійних навичок. У кращому випадку чоловік просто лежатиме на дивані, у гіршому – зловживати алкоголем через нереалізованість. Мало того, що "мамуся" забезпечує чоловіка матеріально, вона ще постійно вислуховує його скарги, втішає та стає емоційним донором.

На жаль, схожий сценарій – не рідкість. Причин тому безліч – від страху залишитися самій, жіночої невпевненості, неповаги до себе до відсутності позитивного сімейного сценарію і прикладу для наслідування.

Варто приборкати свою пристрасть контролювати абсолютно все. Чи дійсно всі потребують вашої допомоги? Чи дійсно ваш чоловік – безпорадний і не може без вас і кроку ступити? Що трапиться, якщо ви віддасте йому частину своєї відповідальності? Чому ви цього так боїтеся?

Чесні відповіді на ці питання можуть допомогти вам хоч щось змінити. І пам'ятайте, все залежить лише від вам, адже чоловік звик у всьому і завжди до вас прислухатися.

2. ЖЕРТВА ГЕНІЯ

У такій сім’ї чоловік зайнятий роботою, яка в майбутньому принесе суспільству користь, але точно не гроші та сімейне благополуччя. Часто жінки стають жертвами через геніальність чоловіка. При цьому статистика невблаганна: геніїв – одиниці, а ледачих чоловіків – тисячі.

Небезпека таких відносин полягає у тому, що завжди "зайнятий" чоловік з часом позбувається сімейних обов’язків, розмов і проблем з дітьми. При цьому він періодично може зазіхати на свої права або поводити себе дивним чином.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олена Любченко дала поради тим, кого покинув коханий

Жінки жертвують своїм комфортом заради примх чоловіка. Життя поруч з нарцисом і харизматиком призводить до невротичної залежності та хронічної втоми. Якщо вам набридло відчувати себе актрисою другого плану, обділеною увагою, грошима та повагою, запитайте себе: «навіщо вам це потрібно?».

Пригадайте стосунки з батьком. Ваш чоловік нікого не нагадує? І почніть, нарешті, себе поважати, поміняйте правила гри і межі дозволеного. Можна навіть написати список зі 100 пунктів під назвою «Чого я гідна?» (наприклад, уваги, поїздок на море, романтичних вечерь тощо). Частіше перечитуйте список. Пункти повинні реалізовуватися не залежно від чиїхось настроїв.

3. НЕЗГАСНА ЗІРКА

Трапляються ситуації, коли жінки пов’язують життя з успішними чоловіками. Проте через деякий час партнери втрачають роботу та починають жити за чужий рахунок. Невдачі чоловіка дають жінкам із комплексом неповноцінності хибне відчуття стабільності та щастя. Така ситуація доводить лише те, що ви боїтеся бути поруч з повноцінним і привабливим партнером.

Однозначно, всі три сімейні системи нездорові. Як їх позбутися?

КРОК ПЕРШИЙ

Усвідомити, що фінансова нерівність – це лише вершина айсберга. За ним приховуються серйозніші проблеми в стосунках, комплекси та страхи.

КРОК ДРУГИЙ

Не терпіти дискомфорт. Варто говорити партнеру про те, що не подобається, пропонувати компроміс.

КРОК ТРЕТІЙ

Критично оцінити ситуацію. Ви не можете змінити іншу людину. Вимагати і чекати, що ваш партнер стане іншим – нерозумно. Проте вам під силу змінити те, що ви даєте. Іноді цього достатньо, щоб змінилося і те, що ви отримуєте.

Нагадаємо, що стало відомо, коли проект «Поверніть мені красу» повернеться на «1+1» у новому телесезоні.