Акім Галімов розповів про історію дивовжного палацу, що знаходиться за 20 км від лінії фронту

Реальна історія
Палац Миклашевських у селі Біленьке: історія

Ким був заснований унікальний маєток у селі Біленьке на Запоріжжі: "Українські палаци. Золота доба".

Поделиться:

Неподалік Запоріжжя, за 20 кілометрів від тимчасово окупованого Енергодару розташовний маєток Миклашевських у селі Біленьке. Про історію унікального замку, який кожен день знаходиться у ризику обстрілів, розповів Акім Галімов у проєкті "Українські палаци. Золота доба".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому належав "наймолодший" замок України, та що з ним сталося: пояснив Акім Галімов

Родина Миклашевських мала козацьке коріння, а її засновник був соратником Івана Мазепи. Його праправнук, Андрій Миклашевський, був справжнім українським Індіаною Джонсом, який провів чимало археологічних розкопок скіфських курганів на Запоріжжі. Таємно від імперської влади він знаходив дорогоцінні тисячолітні предмети, які передавав до музею у Дніпрі. Щоб запобігти вивезенню скарбів до російських міст, він став "чорним археологом" у тогочасній російській імперії.

Історія ж палацу починається наприкінці 19 століття, коли село Біленьке Запорізької області успадковує племінник Андрія Михайло Миклашевський. Саме тут разом з дружиною Ольгою вони розбудовують палац, який став їх родинним гніздечком на десятки років.

Палац зведено у неоренесансному псевдоруському стилі. Він не має стереотипної замкової помпезності — це зумовлено погіршенням економічного становища дворян після скасування кріпосного права. Подружжю вдалося поєднати у майбутній домівці аристократичність та простоту. Маєток налічував понад два десятки кімнат, мав велику алею та клумбу з родинним гербом при вході. 

Палац у Біленьке

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куди зник найбільший палац Рівного: відповідає Акім Галімов

Палац у Біленьке, як і чимало інших українських замків, став жертвою російської революції та більшовицької навали. Михайло Миклашевський помер у 1916, а його дружина була вимушена тікати від червоної армії. Маєток націоналізували, а територію навколо віддали під забудову. 

Наразі у приміщенні палацу є сільська школа. Через повномасштабне вторгнення та близькість до лінії фронту її учнів перевели на онлайн. 

Палац Біленьке

Нові епізоди історичного циклу Акіма Галімова «Українські палаци. Золота доба» виходять щотижня на YouTube-каналі "Реальної історії". 

Новости по теме