Переваги та недоліки тефлонової, керамічної та чавунної сковорідок

Експерт розповів, як користуватися сковорідками з антипригарним покриттям і без нього.

Поделиться:

Експерт Сніданок. Вихідний біохімік Гліб Репіч розповів, яка сковорідка краща – тефлонова, керамічна чи чавунна. Експерт запевняє, що їжа, приготована на якісній сковорідці, краще смакуватиме та не підгоратиме.

ТЕФЛОНОВІ СКОВОРІДКИ

Тефлон – особливе полімерне покриття, яке наносять на дно сковорідок із нержавіючої сталі або алюмінієвого сплаву. Такі сковорідки стійкі до високої температури та підходять для повсякденного використання.

До тефлонової сковороди нічого не пристає, на ній можна готувати без масла, а ще її легко мити. Сковорідка з тефлоновим покриттям прослужить від 3 до 8 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що можна їсти і пити з пластикового посуду, щоб не нашкодити здоров'ю

На тефлоновій сковорідці не можна користуватися залізними лопатками чи іншими гострими предметами. Не можна мити гарячу сковорідку холодною водою, треба зачекати, поки посуд охолоне. Тефлонові сковорідки не люблять перегрівання, тому краще не залишати на вогні порожню сковороду.

КЕРАМІЧНІ СКОВОРІДКИ

Керамічні сковорідки добре тримають температуру – на них рівномірно розподіляється підігрів і нічого не пригорає.

Треба постійно стежити за тим, щоб на поверхню сковорідки з керамічним покриттям не впливали різкі перепади температур. Не можна змочувати гарячу керамічну сковорідку холодною водою. Також не варто кидати холодні продукти на розпечену керамічну сковорідку. 

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Що робити, якщо загорілася страва на плиті

Усередині якісна керамічна сковорода має молочний або світло-бежевий колір. Сковорода з керамічним покриттям боїться ударів і жорстких губок.

ЧАВУННІ СКОВОРІДКИ

Така сковорідка найкраще підходить для страв, що вимагають тривалого приготування. Чавунним сковорідкам не страшні подряпини і високі температури. До них нічого не прилипає, і вони довго зберігають тепло.

Пориста структура чавуну вбирає жир, який створює на її поверхні природне антипригарне покриття. Тому чавунну сковорідку не рекомендують ретельно вимивати.

Серед недоліків чавунних сковорідок – значна вага і той факт, що чавун іржавіє. 

Нагадаємо, що нещодавно експерти Сніданок з 1+1 розповіли, як правильно вибрати якісну та надійну праску.