5 головних новин тижня: блокада на польському кордоні посилюється, інтерв'ю Зеленського і не тільки

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Головні новини тижня: 5 подій, які ви могли пропустити.

Поделиться:

Розповідаємо головні новини, які відбулися в Україні та світі за минулий тиждень в період з 19 по 23 лютого. 

Володимир Зеленський дав інтерв'ю на передовій

Інтерв'ю телеканалу Fox News було записано за кілька кілометрів від лінії фронту. Журналіст запитав, чому президент звільнив головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Зеленський назвав такий крок аж ніяк не зміною курсу, а лише перезавантаженням, і так пояснив його необхідність:

"Ми повинні бути розумними, технологічно оснащеними і швидкими. Час – це гроші, а в нашому випадку це не гроші, а життя людей".

Блокада на польському кордоні загострюється

Цього тижня на пропускному пункті Медика польські активісти висипали прямо на колії зерно із вантажних вагонів, яке через Польщу транзитом прямувало до Німеччини. Крім того, на кордоні польські мітингарі зупинили пасажирські автобуси та влаштували скандал. Президент Польщі Анджей Дуда відреагував на ситуацію. На його думку, це певний конфлікт інтересів між польськими фермерами та виробниками сільськогосподарської продукції в Україні. Він підкреслив що поляки мають право на протест, якщо він законний. Тим часом Володимир Зеленський у своєму відеозверненні запропонував особисту зустріч з польськими президентами та прем'єр-міністром на кордоні задля врегулювання ситуації. Наразі заблоковано 6 пунктів пропуску.

Стали відомі дати проведення НМТ 2024

Цьогоріч тестування проходитиме у дві сесії. Основна триватиме з 14 травня по 25 червня, додаткова — з 11 до 19 липня. Реєстрація почнеться з 14 березня, впродовж місяця абітурієнти зможуть змінити дані в персональному кабінеті. Хто не встиг зареєструватись для проходження НМТ з поважних причин, зможе зробити це з 10 травня цього року. Одинадцятикласники складатимуть три обов'язкових предмети: українська мова, математика, історія України та один предмет на вибір. 

Рада ухвалила законопроєкт про демобілізацію строковиків

У першому читанні було ухвалено законопроєкт №11035 про зміни щодо термінів строкової військової служби. Законопроєкт про демобілізацію строковиків напередодні вніс до парламенту президент Володимир Зеленський. За законопроєктом, строковики, термін служби яких закінчився під час воєнного стану, будуть звільнені від військової служби в запас "у терміни, визначені указом президента".

"20 днів у Маріуполі" отримав престижну премію BAFTA

Фільм виграв престижну британську кінопремію BAFTA Film Awards 2024 в категорії "Найкращий документальний фільм" та номінований в категорії "Найкращий фільм іноземною мовою". Документальна стрічка також отримала номінацію на Оскар у категорії "Найкращий документальний фільм". "20 днів у Маріуполі" вже є найкасовішим українським документальним фільмом в історії.

Фільм охоплює події початку окупації у лютому-березні 2022 року та показує злочин російського агресора у тимчасово окупованому Маріуполі. 

Новости по теме