Чи повернеться «Мрія»: скільки коштуватиме відновити найбільший в світі літак

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Як літак «Мрія» служив Україні, та чи є надія на його повернення - розповіли у «Сніданку з 1+1».

Поделиться:

Небесний гігант - літак «Мрія» вважався гордістю України й носив почесне звания найбільшого у світі. Велетень здатен був перевозити аж 250 тисяч кілограмів ваги. Неодноразово його споряджали медпрепаратами і засобами захисту, що згодом рятували світ від ковіду. 

27 лютого 2022 року росіяни знищили «Мрію» у аеропорту міста Гостомеля. Саме тут була одна з головних цілей атаки ворога, адже в ньому перебували найбільші літаки, якими Україна перевозила численні вантажі до початку вторгнення. Та чому, «Мрію» не евакуювали заздалегідь? Це питання зобовʼязалась дослідити Служба безпеки України. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безпекові гарантії від країн-партнерів для України: які їхні переваги і чим відрізняються від Будапештського меморандуму

Чи можливе відновлення «Мрії» 

Провідний науковий співробітник Національного авіаційного університету Валерій Романенко у  «Сніданку з 1+1» пояснив, що для будівництва такого літака необхідні великі потужності і ресурси: 

«Відновлювати Мрію нема сенсу. Хоча там є фюзеляж, але він пустий. Потрібно кілька сотень мільйонів доларів мінімально, а загалом до півмільярда на відновлення. Перша Мрія себе економічно не виправдовувала. Вона літала, служила і встановлювала рекорди; але польотів за рік було 10-12. Якщо все ж таки відновлювати, то треба розрахувати, за скільки років вона себе окупить». 

Тим не менш, надію на новий такий літак дав генеральний конструктор ДП Антонов. Розробник каже, що попередній технічний вигляд оновленого літака вже сформований. Фаза проектування нової «Мрії» триває, а нова версія буде більш модернізована. 

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Світ не готовий до змін у РФ", — Володимир Зеленський розповів про небезпеку Росії, спростував заяви Трампа і нагадав про важливість допомоги Україні

Новости по теме