"Мені хотілося, щоб це був наче оберіг", — майстриня-вишивальниця розповіла, як створює вишиванку для Нелі Шовкопляс

Сніданок з 1+1
06:30
Будние
Як створюється вишиванка: розповідає майстриня та подруга Нелі Шовкопляс

Дізнайтеся, як створюються вишиванки.

Поделиться:

Людмила Бурбура, художня керівниця та засновниця львівської творчої студії "Вінкс", постійна глядачка "Сніданку з 1+1", вже 40 років займається вишивкою. Вона з раннього віку сіла за голу. В коментарі сайту 1+1 розповідає про те, як створюються вишиванки та як зараз працює над сорочкою для ведучої Нелі Шовкопляс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День вишиванки 2023: ведучі 1+1 одягнули національні вбрання та розповіли про їх історію (фото)

"Процес вишивки починається з ідеї. Надихнути може будь-що: природа, побачена картинка. Колись я побачила старовинну картину, яка називалася "Жовтневе свято в Римі". В мене з'явилося бажання вишити її. Я ледве знайшла схему. Є люди, які просять зробити сорочку, яку можна передати в спадок. Тоді я дивлюся старовинні знаки, розпитую про людину, її життя, заняття, побажання. Для мене вишивка має сакральне значення, тому я ніколи не сідаю за голку у поганому настрої або хвора. Залежить ще від людини, для якої створюєш вишивку. Якщо вона легка на підйом, позитивна, то справа йде на одному диханні, як то кажуть. Буває, приходять важкі клієнти, і нитка плутається. Тому, я вірю в енергетичні потоки від людей".

Людмила Бурбура - 1+1

Вишиванка - 1+1

Також майстриня розповіла, як працює над створенням сорочки для Нелі Шовкопляс та її синів.

"Для Нелі я завжди хотіла створити вишивку, тому що я бачила її на екрані. Під час війни ми дуже здружилися. Мені хотілося щось таке зробити, щоб це був наче оберіг. Я обрала для неї орнамент з книги XVII століття. Хотілося створити поєднання ніжного сірого та холодного рожевого кольорів. Окскамит я теж підібрала такого переливчатого, сірого відтінку. В неї буде вшитий оксамит на плечах, рукава вишиті та перед. Для дітей, одну сорочку я вже завершила, а друга — ще в процесі. Дітям я завжди бажаю здоров'я, сили духу, тому вишиваю зірку "Алатир"", — поділилася Людмила.

Неля Шовкопляс

Новости по теме