Найбільше синонімів та найдовше слово: ТОП-5 цікавих фактів про українську мову

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Чим особлива та цікава українська мова: 5 фактів.

Поделиться:

 

Українська мова — це не просто засіб спілкування, це скарбниця знань, історії та культури. Її багатство та мелодійність роблять її однією з найкрасивіших мов світу. Проте, окрім загальновідомих фактів, українська мова має багато цікавих особливостей, про які знають далеко не всі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ведучі "1+1 Україна" та "1+1 Марафон" поділилися улюбленими приказками до Дня рідної мови

Цікаві факти про українську мову

Ділимося п'ятьма цікавинками про нашу мову:

1. Схожість з іншими мовами

Згідно з даними Національної Академії Наук України, сучасний український словниковий запас сягає приблизно 256 тисяч слів. Які ж мови найближчі до української за лексичним складом? Цікаво, що найбільшу схожість українська має з білоруською мовою — 84% спільної лексики. Це не дивно, адже обидві мови належать до східнослов'янської групи і мають спільне історичне коріння. Польська та сербська мови також мають значну спільність з українською — 70% та 68% відповідно. Цей зв'язок пояснюється спільними індоєвропейськими коренями та впливом слов'янської етнокультурної спільності.

А що ж стосовно російської мови? Тут спільність лексики становить 62%. Цей показник, хоча й значний, свідчить про те, що українська мова має чітку самобутність та відмінність від російської.

2. Найпоширеніша та найменш вживана літери в українській мові

Найпоширенішою літерою в українській мові є "П". Її частота становить близько 2,2%, що означає, що в середньому на кожні 100 слів українського тексту припадає 2,2 слова, що починаються з "П". Це можна пояснити кількома причинами: так, наша мова має багато префіксів, що починаються з "П", таких як "по-", "при-", "про-", "пере-", а також чимало власних назв містять цю літеру.

Найменш вживаною літерою в українській мові є "Ф". Її частота становить лише близько 0,1%, що робить її майже в 20 разів менш поширеною, ніж "П". Звук "Ф" не існував у праслов'янській мові, з якої походить українська, тому він з'явився пізніше запозиченнями з інших мов. До того ж у деяких словах  за новим правописом цю літеру часто замінюють на "Т" (катедра, Атени). Про одне із запозичених слів з рідкісною "Ф" розповідали у "Сніданок з 1+1", який виходить у будні з 6:30 до 9:30 на "1+1 Україна":

3. Слово, що має найбільше синонімів

Слово "бити" в українській мові має аж 45 синонімів, що робить його рекордсменом за кількістю синонімів у "Короткому словнику синонімів української мови". Причина в тім, що це слово може мати різні значення залежно від контексту. Наприклад, воно може означати "завдавати удару", "вбивати", "видавати звук" і т.д. Ось кілька найпопулярніших відповідників: стусати, шмагати, лупцювати, ляпати, молотити, гатити, лупити, гамселити.

Окрім слова "бити", чимало синонімів мають "говорити" (36), "йти" (39), "рука" (34), "давати" (33). Про те, як запам'ятати якомога більше відповідників до українських слів, дивіться у сюжеті:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міжнародний день рідної мови: корисні поради для вдосконалення української від експерта

4. Що таке "паліндром"

В українській мові, окрім загальновідомих слів та фраз, існують цікаві та унікальні мовні явища – паліндроми. Ці "дзеркальні" слова та вирази читаються однаково з обох боків. Наприклад, "кит на морі романтик" або "Де помити мопед?". До слів-паліндромів можна віднести: око, мама, Алла, шалаш, піп. Деякі письменники вдаються до "дзеркальної поезії":

Козак з казок.
Уже лисі ліси… Лежу.
Уже ребра татар бережу.
Умру. Суму сум — у сурму,
А мене нема…

(Олег Будзей. Із збірки «З архіву душі», 1999)

Про інші цікаві слова української мови розповідали у відео:

5. Найдовше слово в українській мові

Немає однозначної відповіді щодо найдовшого українського слова. Наводимо кілька прикладів:

► Зафіксоване в словниках:

  • "Дихлордифенілтрихлорметилметан" (30 літер) — хімічна речовина, що використовується для боротьби зі шкідниками.
  • "Рентгеноелектрокардіографічного" (31 літера) — прикметник, що стосується рентгеноелектрокардіографії (методу дослідження серця).

► З Книги рекордів України:

  • "Пневмоультрамікроскопічний силіковольканоконіоз" (46 літер) — це захворювання легенів, що виникає при вдиханні дрібного пилу кремнію.

► Хімічна назва:

  • "а-фторсульфо-нилоксиалканперфторкарбонова кислота" (38 літер) — хімічна речовина, що використовується у виробництві фторопластів.
Новости по теме