Наслідки блокади на кордоні України: які продукти можуть подорожчати?

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Які продукти можуть подорожчати через блокаду кордонів
Freepik

Тривала блокада кордонів може призвести до здорожчання продуктів.

Поделиться:

На кордоні в черзі очікує понад 3 000 вантажівок. Кожна з них везе приблизно по 22 тонни вантажу з їжею, ліками, різними матеріалами, без яких неможлива робота багатьох підприємств. І попри часткові домовленості із польськими протестувальниками, ситуація поки не покращується. Які товари можуть подорожчати через тривалу блокаду кордонів? Про це розповіли у "Сніданку з 1+1", що виходить з 06;30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна" та на YouTube.

Перші імпортовані товари, які можуть здорожчати: побутова хімія, кава, чай, оливки, риба, морепродукти, деякі види сирів, овочі та фрукти. Багато перевізників та власників товару направили свої вантажівки через інші країни, що збільшує тривалість шляху доставки.

"Ці товари їдуть довгим шляхом, тому вартість логістики дорожча, що може відобразитися на вартості імпортних товарів", — пояснив віцепрезидент асоціації автоперевізників Володимир Балін.

Тривала блокада кордонів може призвести до здорожчання продуктів й українського виробництва. Річ у тому, що деякі складники, як-то барвники чи смакові добавки, — імпортні. Їхня нестача може спричинити затримку виробництв або збільшення вартості продуктів. Втім, наразі в торгових мережах вдаються до різних логістичних рішень — доставка залізницею і завіз з інших країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блокада кордонів: як живуть перевізники та чи скоро закінчиться? (Коментар економіста у "Сніданку з 1+1")

Новости по теме