Помідори від 100 до 300 грн: чому стрімко дорожчають овочі (пояснюють експерти в "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будние
Що буде з цінами на овочі в Україні: пояснюють експерти в "Сніданку з 1+1"
Freepik

Чому стрімко зростають ціни на овочі, та що буде з цінами в майбутньому?

Поделиться:

Овочі продовжують дорожчати на тлі повномасштабної війни. Особливо помітно зросли ціни на помідори, вартість яких у супермаркетах коливається від 100 до 300 грн за кілограм. Чому різко дорожчають овочі та що буде з цінами в майбутньому? Про це розповіли в "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 15000 доларів від Данської ради у справах біженців: хто та як може отримати

Чому стрімко зростають ціни на овочі

Російські загарбники намагаються підірвати продовольчу безпеку України. Сьогодні мільйони гектарів полів заміновані, ворог б'є по сільгосппідприємствах, що негативно впливає на стан продовольства і ціну відповідно. Українські помідори наразі доставляються на прилавки магазинів та ринків з уманських теплиць. Це одне з небагатьох підприємств, яке постачає перші вітчизняні овочі. Через дуже дорогі затрати в постачальника високі ціни, кажуть продавці. Також помідори завозять з Іспанії та Туреччини. Остання через нещодавний землетрус призупинила експорт овочів у деякі країни. Те, що вдається завозити на наші ринки — все через треті країни. Звідси і стрибок цін.

За словами експерта Олександра Хорова, захмарні ціни на томати також пов'язані з діями окупантів, адже в Кам'янко-Дніпровську, що на Запоріжжі, під тимчасовою окупацією знаходиться найбільше тепличних підприємств. У цей період звідти вже поступали на полиці магазинів ранні овочі і збивали ціну.

"Поки ми ще не звільнили всі свої південні регіони, навіть Крим, і не налагодили там виробництво, як до війни, звісно, по сезонці і по тепличній продукції варто орієнтуватися 100% на імпорт, особливо в періоди з кінця жовтня, коли стає холодно, і до травня-червня, коли можна вирощувати вже без опалення, бо Туреччина не платить за опалення, а ми платимо", — пояснює керівник проєкту АПК Інформ "Овочі та фрукти". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 100500 грн на відкриття чи розвиток власного бізнесу: як та хто може отримати

Що буде з цінами на овочі в майбутньому

Ситуація з овочами нормалізується, коли буде врожай з відкритого ґрунту, але деяких позицій все одно не вистачатиме. При будь-якому дефіциті його замінять імпортом. Хліба не бракуватиме, навіть попри те, що площі цьогорічних посівів суттєво скоротилися, а 6 млн сільскогосподарських земель знаходяться під тимчасовою окупацією або всіяні мінами та бомбами. 

"Ми скоротили виробництво і наші очікування на наступний сезон десь близько 60 мільйонів тонн зернових і олійних культур. Та навіть такий невеликий урожай для України — це майже в три рази більше, ніж наше внутрішнє споживання, тому ми все одно будемо експортувати, отримувати кошти", — каже президент українськох зернової асоціації Микола Горбачов. 

Новости по теме