Поради, як вибрати натуральний якісний мед і не натрапити на фальсифікат

Сніданок з 1+1
06:30
Будние

Костянтин Грубич поділився порадами, як вибрати справжній якісний мед у «Сніданку з 1+1».

Поделиться:

В Карпатах часто можна натрапити на так званий хвойний мед зеленого кольору. Продавці часто розповідають про корисні властивості даного продукту. Кажуть, що такий мед сприяє поліпшенню памʼяті, відновленню сил і зміцненню кісткових тканин. Костянтин Грубич у «Сніданку з 1+1» вирішив перевірити якість такого незвичного меду 

Так званий хвойний мед активно продається в різних сувенірних лавках у західній частині України. Нетиповий колір і назва  привертають увагу туристів. Проте насправді такий мед є нічим інакшим, як підробкою чи попросту цукровим сиропом з харчовим барвником. 

Кандидатка технічних наук Богдана Леонова розвінчує міф про медовий фальсифікат: 

«Виявляється, в Карпатах спритні крафтовики видають оцю субстанцію за хвойний мед з Карпат. Я впевнена, що нічого натурального у цього меду немає». 

Медовар Павло Герб доповідає, що справжній карпатський мед має темно-коричневий колір. Якщо мед зібраний не на полонині, а з дерев - це називається падевий мед: 

«Такі меди дуже темні, інколи майже чорні. Бо у них виділяються смоли деревами, рослинами. Через це мають такий колір».

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому зростають ціни на тепличні овочі: пояснюють фермери

Але не тільки колір може вказувати на якість такого продукту. Одна з найпростіших порад, як протестувати мед - це подивитись на те, як мед стікає. Якщо мед справжній, він кристалізується. Є такі, що не кристалізуються, наприклад акаційовий чи липовий. При переливанні меду з банку у банку, він повинен бути густим і трохи складатись слоями. Штучний мед доволі рідкий і більше схожий на сироп. 

А за старовинним способом, можна спробувати занурити розжарений ніж у ємність з медом. На ножі не повинно залишитись слідів. В той час як фальсифікат залишить на лезі плями карамелізованого цукру. Також перевірити на якість мед можна, наливши маленьку кількість на папір: якщо мед не протікатиме через папір - це дійсно натуральний продукт. 

Цікавий факт: мед є продуктом з нескінченним строком придатності, тобто він ніколи не псується. 

Більше цікавого та корисного дивіться у будні в "Сніданку з 1+1" з 06:30 до 09:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Новости по теме