Стрибок цін на Великдень: якими продуктами запастися до свята (поради експертів в "Сніданку з 1+1")

Сніданок з 1+1
06:30
Будние
Чи буде стрибок цін на Великдень та якими продуктами запастися — 1+1
Freepik

Що буде з цінами на продукти до Великодня?

Поделиться:

В Україні очікується незначний стрибок цін на популярні продукти, пов'язаний із сезонними та економічними чинниками, а також із традиційним подорожчанням перед Великоднем. Наскільки зміняться ціни та якими продуктами рекомендується запастися заздалегідь? Про це розповіли в "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помідори від 100 до 300 грн: чому стрімко дорожчають овочі (пояснюють експерти в "Сніданку з 1+1")

Що буде з цінами на продукти до Великодня

Як правило, до Великодня, який в 2023 році ми святкуємо 16-го квітня, насамперед дорожчають яйця та м'ясо. У попередні роки до повномасштабної війни деякі позиції збільшувалися на 50% і навіть на 100%. Та тепер зростання буде не таким великим, оскільки ціни сьогодні і так високі.

"Ну не буде ніхто сьогодні платити 150 грн за десяток яєць. Ніхто не буде платити 200 грн за кілограм помідорів або 120-130 грн за кг цибулі. Немає таких грошей в людей. Тому, як на мене, це буде основним стримуючим фактором росту цін в цьому році", — вважає економіст Олег Пендзин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З 1 квітня рецептурні ліки в Україні відпускатимуться за електронним рецептом: як його отримати

Якими продуктами запастися на Великдень 2023

Втім, на початку квітня очікується сезонне підвищення цін на деякі продукти приблизно на 10-15%. Серед таких: молочні продукти, ковбаса, яйця, м'ясо. Також ціна може коливатися на імпортні товари. Експерти рекомендують тим, хто хоче заощадити, запастися до Великодня наступними продуктами: 

  • борошно,
  • цукор,
  • сухофрукти,
  • продукти, які підлягають тривалому зберіганню в морозильнику чи холодильнику.

Новости по теме