З 1 квітня рецептурні ліки в Україні відпускатимуться за електронним рецептом: як його отримати

З 1 квітня всі рецептурні ліки видаватимуть за електронним рецептом — 1+1
freepik.com

Від квітня 2023 року всі рецептурні ліки відпускатимуть за електронним рецептом.

Поділитися:

З квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків почне здійснюватися за електронним рецептом. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як знизити артеріальний тиск та запобігти його коливанням (поради лікаря у "Сніданку з 1+1")

Електронний рецепт пошириться на всі готові лікарські засоби, які містяться в Державному реєстрі лікарських засобів та підлягають відпуску за рецептом лікаря. Це стосується ліків, які пацієнт купує за власні кошти. На пільгові препарати, які відпускаються за кошти місцевих бюджетів або інших програм, а також ліки екстемпорального виготовлення (тобто ті, що виробляються безпосередньо в аптеці за рецептом лікаря), як і раніше, продовжить діяти паперовий рецепт.

Впровадження е-рецепта має на меті унеможливити самолікування й нівелювати цілий спектр його негативних наслідків. Водночас ми полегшуємо життя самим лікарям: процес створення електронного рецепта в ЕСОЗ спростить рутинне призначення ліків та дозволить уникнути помилок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Цей засіб проти алергії повинен бути в кожній аптечці», – голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус

Рецептурні ліки — це препарати, які можна вживати виключно за призначенням лікаря. Сюди належать:

►антибіотики,

►протисудомні засоби,

►гормональні препарати (зокрема протизаплідні ліки),

►препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб та ін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антибіотики продаватимуть лише за рецептом: детально про зміни (роз’яснення від МОЗ)

Як отримати електронний рецепт з 1 квітня

►Виписати е-рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки або ж лікар-ФОП. Для цього закладу не потрібно мати договір з НСЗУ.

►Такий е-рецепт можна буде отримати незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем, однак пацієнт має бути обов’язково зареєстрований в ЕСОЗ.

Новини по темі