Що не можна робити на зелені свята: Головні традиції та прикмети

Дізнайтеся, як поводитися у важливе православне свято.

Поделиться:

У 2018-ому День Святої Трійці святкують 27 травня. Це свято вважається одним з найважливіших після Великодня. Як правильно відзначати зелені свята, та яких традицій дотримуватися - читайте далі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чарівний букет: 7 українських рослин-оберегів

1. Не проводити земляні роботи. Трійця вважається святом землі. Наші пращури вважали, що в цей день вона святкує свій день народження. Землю, церкву та будинки прикрашали свіжою зеленню та квітами. Тому важливо не займатися будь-якою земельною роботою у цей день. 

2. Не зрубувати чи спилювати дерева. Особливо обережно потрібно ставитись до дерев на зелені свята. Береза, горобина та верба часто використовуються у ритуалах на Трійцю. Раніше дівчата прикрашали їх стрічками, квітами та віночками. 

3. Не гуляти у лісі. За народними повір’ями на зелені свята в наш світ приходять міфічні істоти - мавки та русалки. Наші пращури вірили, що вони могли нашкодити людині, тому у цей період не гуляли самі у лісі, уникали водойм та не випускали худобу на пасовища. 

4. Не купатися. Існує повір’я, що у період трьох днів не можна купатися у водоймах, адже хитра русалка у будь-яку мить може затягти на дно. 

5. Не виконувати будь-яку домашню роботу. Прибирати дім, прати білизну, шити, різати - усю цю хатню роботу не можна робити у період Трійці. Виняток становить тільки приготування їжі для родини та домашніх або свійських тварин. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 рослин, які відлякують комарів