Чарівний букет: 7 українських рослин-оберегів

Дізнавайтеся, з яких рослин найкраще скласти букет від наврочення та злих сил.

Поділитися:

Цієї неділі, 27 травня, віряни вшанують одне з найважливіших православних свят – День Святої Трійці. Це дуже красиве свято, коли оселі та храми прикрашають гіллям, травами та квітами. Таким чином, люди висловлюють подяку Богу за те, що відродив їх через хрещення у нове життя.

На Трійцю збирали трави, адже вірили, що вони мають цілющу силу. Ввважається, що принесена додому освячена зелень захищає від пожежі, недугів та злиднів. А ще вірять, що кожна рослина на Зелені свята має своє сакральне значення, яке бере початок із дохристиянських часів.

Збирають пижму, чебрець, м’яту, аїр, мелісу. Стебла аїру, який приносить, варто розкидати по підлозі. Полин вішають над дверима, щоб темні сили не заходили в оселю. Від злих сил та наврочень оберігають пижма та любисток. Чебрець як оберіг носили молоді жінки, які мріяли про щасливий та міцний шлюб.

Читайте також: Квітковий етикет: Які букети і кому дарувати.

Експерт «Сніданку з 1+1» Наталія Підлісна розповіла нам про історичну магію рослинМагія трав: Рослини для чаю, який подарує вам спокій та як зробити букет-оберіг. 

Історична основа магії рослин – це фольклорні відомості про те, як квіти, трави, злаки та дерева охороняють нашу домівку, здоров’я, сімейні цінності та особистий простір. В Україні це називається оберіг. 

Чи не всі рослини люди наділяють магічними властивостями. Я написала це речення і зупинилася. Невже я зверхньо ставлюся до магії рослин? Ні. Я в неї вірю! Якщо рослини лікують і є основою всіх лікарських препаратів, то чому не може бути магії і в зростанні їх у саду, у їхньому зв’язку з господарем, родиною та домом? – вважає Наталія Підлісна.
 

КАЛИНА

Вона недарма є символом жіночої долі, уособленням нареченої. Настоєм калини закохані дівчата бризкали на дорогу від хати коханого, щоб приворожити його. Шматочок деревини в кишені несли, коли йшли до суперниці чи просто іншої гарної дівчини – від пристріту. А коли українці наймалися на роботу, вони брали із собою шматок спиляної товстої гілки калини. 

ЦИБУЛЯ

Цибуля та часник завжди вважалися найкращим засобом від чарів заздрісників і спроб наслати на людину хвороби. Половинки цибулі та зубки часнику, розкладені по різних кімнатах, вбирають у себе негатив. Інколи, якщо хвороби чи людська заздрість надто налягали, у хаті розвішували жмутики цибулі та часнику або ж робили з них заплетені «коси».

М'ЯТА

Із м’яти робили букети, які ставили в хаті, бо вірили, що вона приносить удачу й притягає гроші. Тому її клали в гаманець чи тайник, де тримали свої цінні речі. 

МАК

Його висаджували навколо будинків задля відлякування відьом і чортів. Поки відьма не перерахує всі макові насінини в коробочках, нічим іншим вона займатися не зможе. А там і сонце зійде. Найсильніший оберіг – мак-самосів, його ніколи не знищували, навіть коли він бур’янів на городі. 

КРІП

Його вішали над дверима хати, щоб до неї не заходили зі злими намірами, а також клали в колиску для захисту дитини.

ХМІЛЬ

Перед вінчанням мати посипала наречену хмелем, що символізував.

ДУБ

Це головне дерево-донор, яке наділяє енергією та силою. Достатньо носити із собою шматочок його кори чи жолудь, щоб насичитись енергією землі. 

«А особисто я люблю носити в кишені та сумці гілочки верби. Їх я ставлю також у вази протягом січня, лютого та березня і вірю, що верба приносить мені удачу та знімає душевний біль», – ділиться Наталія Підлісна.

Читайте також: Магія трав: Рослини для чаю, що «окриляє».