Полюбити та прийняти себе: 7 дієвих порад від психологів

Ефективна методика, що допоможе знайти особисте щастя й покращити взаємини з оточуючими.

Поделиться:
  1. Оціни свій психологічний стан та прийми себе такою, яка ти є зараз.
  2. Залишившись наодинці, зверни увагу на те, як ти почуваєшся:  прослідкуй за своїми думками стосовно власного життя. Особливо зверни увагу на стосунки з самою собою, проаналізуй співвідношення: як часто взагалі ти подумки хвалиш себе і як часто дорікаєш собі у чомусь.

    Якщо негатив переважатиме, не думаючи, дай собі відповіді на наступні запитання:

    - За що я не люблю себе? (Відповідь краще «зафіксувати»: записати у блокнот чи навіть на камеру мобільного).

    - Чи можу я вибачити собі те, за що себе не люблю?

    - Чи готова я зараз прийняти себе такою, яка я зараз є, щоб змінитися і стати щасливою?

    Отриманий перелік «претензій» до себе та ствердні відповіді на наступні запитання дозволять приступити до вирішення ситуації.

    1. Якщо ти не задоволена власною зовнішністю.

    Стань перед дзеркалом, глянь на себе та усвідом: іншою людиною ти не станеш, тож доведеться «працювати з тим, що є».

    Тепер заплющ очі й відмотай у пам’яті моменти, коли отримані компліменти приймалися тобою як щирі й ти ловила себе на думці, типу: щось красиве у мені дійно є. Відкривши очі, зверни увагу на ті головні (дратуючі / засмучуючі) особливості твоєї зовнішності, які б ти зараз хотіла та реально могла виправити:

    • Зачіска – зміни укладку чи відпусти волосся.
    • Фігура – переходь на здорове харчування, займайся в спортзалі (худни, упружнюй, нарощуй, де потрібно).

    Мудрі фітнес-тренери радять: Кожна людина унікальна, тому і краса її індивідуальна. Не варто гнатися за розпіареними стандартами (для когось вони реальні, з огляду на статуру й особливості організму, а для когось – недосяжні або взагалі – шкідливі).

    Май повагу до себе та свого тіла – харчуйся та тренуйся в залі так, щоб розкрити свій «максимум», який дозволить почуватися комфортно й упевнено.

    1. Якщо ти не задоволена своїми досягненнями у житті.

    Стосунками з іншими людьми:

    - Не маєш пари (незаміжня).

    Не сумуй і не панікуй, а поглянь на ситуацію мудро:

    всьому свій час і якщо ти поки що самотня, це прекрасний привід удосконалитись та покращити самооцінку. Коли ти полюбиш себе, ти будеш відчувати, що гідна й любові протилежної статі, будеш спроможна «випромінювати» любов і тепло. Секрет у тому, що новий психологічний стан забезпечить тобі відповідний настрій, у твоєму житті з’являться нові обставини й нові люди. Ти перестанеш «зациклюватися», і одного дня несподівано для себе зустрінеш людину, яка потім виявиться тією самою «парою».

    - Переживаєш проблеми з коханим.

    Золота істина – у стосунках завжди присутні двоє, тому не потрібно як звинувачувати у проблемах тільки себе, так і тільки його. Послухай власне серце, оціни ситуацію, врахуй співвідношення позитиву й негативу в цих взаєминах. Якщо позитиву більше, труднощі – тимчасові, а кохання – взаємне – подумай, що можна зробити для покращення ситуації.

    Спільними зусиллями шукайте компроміс, частіше згадуйте світлі моменти стосунків, пам’ятайте про те, чому ви разом, і все налагодиться!

    Якщо негатив переважає, задумайся: чому ти взагалі у цих стосунках. І зважуйся на рішучі зміни власного життя.

    - Не маєш друзів.

    Порада банальна – сама будь другом. Якщо ти будеш дружньо налаштованою до зовнішнього світу, безкорисно допомагатимеш тим, хто тебе оточує і частіше вибиратимешся «серед людей», у твоєму житті з’являться і друзі. Звісно, справжня дружба зростає тільки на «капітальному», багаторічному фундаменті, тому швидких результатів не чекай. Словом: що виростите, те й матимете.

    - Проблеми на роботі.

    Подумай: що для тебе в пріоритеті на цій роботі – гроші чи самореалізація. Спробуй вирішити питання «на місці» – постарайся й покажи себе з найкращого боку. Далі – 2 варіанти:

    - результати помітять та оцінять, і ти отримаєш повагу керівництва й підвищення зарплатні, чи більшу свободу самовираження й якісь нові можливості;

    - результатів не помітять і не оцінять, але ти знатимеш, на що здатна, чого варта, і  часом зможеш підшукати собі кращий варіант.

    Поважай себе, вдосконалюй себе, а ситуація підкаже!

    1. Заведи собі хоббі, від якого дійсно отримуватимеш задоволення.

    Як правило, те,  чим людина займається із захопленням у неї й виходить добре. Співати, танцювати, займатися спортом, писати вірші/прозу… чим би ти не захоплювалась, пам’ятай – це твоя «медитативна практика», яка додасть енергії та барв твоєму життю. Не відмовляй власному серцю – знаходь у своєму житті час і місце для улюблених занять. А гарні досягнення – це завжди «комплімент» власній самооцінці.

    1. Не засуджуй, не критикуй, не порівнюй себе з іншими.

    Як тільки ти почнеш працювати над собою: крок за кроком стане очевидно, що нема часу й сенсу витрачати свою енергію на такі обговорення інших людей. Захоплюватись та брати приклад – будь ласка, «акумулювати негатив» – не варто.

    Твоє головне завдання та відповідальність перед собою: щодня намагайся стати кращою, ніж була  вчора, хоч у чомусь одному.

    1. Не виснажуй себе ваганнями, довіряй собі.

    Прийнявши себе та приступивши до «самовдосконалення», звикай довіряти собі.

    Живи за принципом:

    Я все зважила – я прийняла рішення – я роблю це й беру на себе відповідальність за наслідки свого вчинку.

    Як і раніше, будуть злети й падіння, успіх та помилки. Але ти будеш ставитись до них свідомо й не дозволиш негативним емоціям підірвати свою самооцінку й любов до себе.

    1. Хвали себе за отримані результати та заохочуй до нових.

    Дозволяй собі інколи «подурачитись» та відійти від усіх правил (в рамках розумного). Дозволяй собі заслужений відпочинок від усіх і всього. Пам’ятай –твоє особисте щастя, успіх і здоров’я завжди залежатимуть від твоїх «відносин» із самою собою.

    «Програмуй» себе правильно і будь щасливою!