На ретро-вечірці Сувеніру з Одеси оголисили дату прем'єри серіалу

Дізнайтесь, чим дивуватиме новий український серіал.

Поделиться:

Вчора, у київській Малій опері відбулася презентація найочікуванішого серіалу цієї весни Сувенір з Одеси, прем'єра якого відбудеться 19 березня о 21:00 на телеканалі 1+1. Чим дивуватиме новий український серіал, та які таємниці приховує містична Одеса - читайте далі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володимир Горянський: «Моя донька мріє стати акторкою»

Вечірка з нагоди прем’єри Сувеніру з Одеси відбулася у стилі ретро. Актори серіалу та запрошені гості позували для фотографів у сукнях-модерн, сяючих прикрасах та перлах. 

Зала Малої опери повністю передавала містичну атмосферу серіалу. Костюми тих часів, раритетні речі та свічкове освітлення перенесли усіх на початок ХХ століття. До речі, будівлю Малої опери у серіалі глядач упізнає як кабаре Мішки Япончика. 

Привітати усіх із прем’єрою нового українського серіалу на сцену був запрошений режисер Олег Туранський. Олег розповів про різні містичні ситуації, які траплялися із акторами або знімальною групою під час роботи над серіалом:

«Перед початком зйомок реальний прототип сувеніра - невеличка труна зі скелетом, був проданий на аукціоні Сотбіс за 365 тисяч доларів. Напередодні першого знімального дня Мішки Япончика у справжнього Мішки був день народження. Він народився у той день, коли ми вперше почали знімати нашого актора. Коли ми приїхали подивитися на Монте-Карло - помістя, яке існувало насправді, ми зайшли на подвір’я. Самої будівлі не було, її знесено. А ось подвір’я було на кодовому замку, і ми не могли туди потрапити. Але вмить відкриваються двері, і перед нами з’являється чоловік, який нереально схожий на Мішку Япончика. Таких збігів було дуже багато».

Спершу гості мали можливість поспілкуватися із акторами серіалу: Ольгою Винниченко, Дмитром Совою, Олексієм Вертинським, Олександром Поповим, Яною Ліхович. Крім того, на вечірку завітали всіми улюблені актори серіалу Школа Яніна Андреєва, Микита Вакулюк, Олена Курта та Олександр Петренко. Згодом усі запрошені насолоджувалися переглядом першої серії Сувеніру з Одеси. 

Під час презентації творча команда – головний продюсер серіалу Олена Васільєва, продюсери Sister’s production Марина Писаренко та Вікторія Забулонська, режисер Олег Туранський - розповіли, що у Сувенірі з Одеси на глядача чекає незвична інтерпретація певних історичних подій. Серіал заснований на збірці оповідань «Труна з Одеси» Валерія Смирнова. В них йде мова про калейдоскоп різних афер та схем, притаманних місту на початку ХХ століття. Аби зв’язати між собою оповідання, для телевізійного проекту були вигадані центральні персонажі та розширені певні сюжетні лінії. Поряд із головними героями – вчителькою французької мови Лізою (Ольга Виниченко) та скрипалем-самоучкою Матвієм (Олександр Соколовський) – з’являться легендарні історичні постаті. Зокрема, Сувенір з Одеси покаже альтернативну версію життя та смерті отамана Григорія Котовського (Дмитро Суржиков), легендарної актриси німого кіно Віри Холодної (Яна Ляхович), з’явиться також Мішка Япончик (Артем Алєксєєв), генерал Алмазов (Олександр Кобзар) та інші.

Над проектом працювало близько 90 чоловік, у серіалі знялося понад 80 акторів, було розроблено більше 150 образів та задіяна рекордна кількість історичних знакових локацій. З-поміж іншого, глядачі побачать Липський фонд, Шоколадний будинок, квартиру-музей Михайла Старицього, яка є відображенням побуту культурної еліти початку XIX століття. Масштабні зйомки велись і в Одесі. Художники маскували кондиціонерні блоки за білизною, яку так полюбляють розвішувати у дворах Одеси, електричні дроти ховали за в’юнким плющем, а іноді навіть доводилося скручувати дорожні знаки та пластикові урни, і після зйомок приварювати їх назад. Аби наситити серіал історією і додати атмосфери, художник постановник Олександр Тетерін відшукав безліч антикварних речей. Зокрема, аутентичний телефонний апарат 1920-х років, який спеціально для серіалу привезли з Парижу, настінне дзеркало 1910-х років, поверхню якого за старовинною технологією виготовляли ще з чистого срібла, а коштовні щітка для волосся та дзеркальце головної героїні зберіглися ще з 1898 року. Окремо глядачі відзначили ефектні історичні костюми героїв, створені Іриною Гергель. Тільки для перевтілень Дмитра Суржикова, який зіграв Котовського, було створено понад 10 образів. А для масштабних зйомок, де треба було одягти сотні акторів масових сцен, Ірина за ніч пошила понад 200 капелюшків – часто для цього використовуючи навіть звичайні шапки для бані. 

Під час ретро-вечору зірок, журналістів та творчу команду проекту розважали музики, запальний канкан та пристрасне танго у виконанні шоу-балету. Одеський ресторан «Дача» додав колориту традиційними смаколиками – форшмаком, чорноморськими канапками, а із собою, за одеською традицією, кожний гість міг взяти із собою «шалахмонес», так одесити називають невеличкі презенти, якими на заході стали цукерки «Фонтан».

Ретро-атмосферу створила студія «Mellow Decor» та команда художника-постановника Сувеніру з Одеси Олександра Тетеріна: кожен бажаючий міг відчути себе в Одесі 100 років тому та сфотографуватися у кріслі Мішки Япончика, побути володарем містичного сувеніру та приміряти «гострі кептарики» одеських нальотчиків чи вишукані капелюшки від художника по костюмах Ірини Гергель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 ювелірних прикрас, які змінили долю своїх власників