10 фактів, які повинні знати закохані в суші

Світ навиворіт. Україна
10 цікавих фактів, які повинні знати поціновувачі суші
independent.co.uk

Розповідаємо про особливості найпопулярнішої японської страви.

Поделиться:

Як відомо, нову країну найлегше пізнати через її кухню. Адже зовнішній вигляд, смак і запах національних страв наглядно розкривають культуру та традиції окремого народу. До того ж, бувають випадки, коли страва стає настільки популярною, що її починають сприймати, як візитівку тієї чи іншої країни. Говорячи про Японію – це, звісно, суші.

Нижче ми представимо підбірку цікавих фактів про суші, які розширять ваше сприйняття японської кухні.

1. Страва «Суші» у 1820 році була винайдена Йохей Ханая. Спершу вона називалась «нігірі». Позначалась ієрогліфом «риба», а сьогодні згадане найменування трактується, як «стиль поведінки» чи «довголіття».

2. Існують певні правила споживання цієї страви, знання яких допоможе справити належне враження на японських друзів чи досвідчених гурманів.

ЯК КОРИСТУВАТИСЯ ПАЛИЧКАМИ (ХАСІ)?

- Перехрещувати хасі між собою під час їжі – ознака поганого виховання.

- Після закінчення трепези не можна класти хасі поперек чи на край тарілки. Їх необхідно залишити на спеціальній підставці, гострими кінцями вліво.

- Не можна передавати суші з паличок у палички. Це вважається символом скорботи.

ПОРЯДОК СПОЖИВАННЯ СУШІ

1) біла риба,

2) морепродукти,

3) червона риба та ікра,

4) суші з яйцем (на десерт).

«ТЕХНІКА» СПОЖИВАННЯ СУШІ

- Візьміть суші правою рукою (якщо користуватися паличками вам не зручно).

- Обмокніть порцію в соєвий соус (з боку риби).

- З'їжте цей шматочок повністю.

Важливо: Не поливайте соусом рис, інакше він розмокне та залишиться в тарілці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дмитро Комаров розсекретив країну, якій буде присвячено новий сезон програми «Світ навиворіт»

3. Насправді «суші» – це не назва страви. У давнину так називали метод зберігання риби, а пізніше – рибні страви з рисом.

30 років тому порції суші були вдвічі більшими, а їх популярність у США перевищувала навіть попит на кока-колу. До речі, свіжість рибі забезпечували за допомогою соєво-оцтового маринаду чи засолу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 цікавих фактів про Японію, які шокують

4. Серед кухарів, що готують суші, переважна більшість – чоловіки. Причина, нібито, у фізіології. Здавна вважається, що в жінок вища температура тіла. До того ж, прекрасна стать часто використовує косметичні засоби. Ці моменти можуть позначитися на якості страви та зіпсувати її смак.

 Колись, щоб стати шеф-кухаром, котрий готує суші, треба було вчитися аж 10 років. Сьогодні сушисти 2 роки вчаться готувати рис і 3 роки – рибу.

5. Сучасна страва «Суші» дивує не лише різноманітними начинками, але й дизайном суші. Одним із креативних майстрів суші є Takayo Kiyota з Токіо, котра перетворює кулінарний процес у справжнє мистецтво. Вона готує суші таким чином, щоби ззовні вони здавались звичайними, а всередині містили різноманітні малюнки.

6. Найпопулярнішою начинкою для суші є тунець. До слова, майже 80% поставки цієї риби йде до суші-закладів.

У 2010 році в Токіо був проданий найдорожчий червоний тунець вагою 232 кг вартістю 122 тисячі євро. 

7. Існують також екзотичні види суші. До таких відносять:

- ролли з хрусткою начинкою, куди додають різноманітних комах;

- суші зі спеціально приготованою отруйною рибою фугу, котра не завдає шкоди організму,  та факт, погодьтеся, «лоскоче» нерви.

8. Найдорожча страва «Суші» продається в Японії, має назву «Окунь, що танцює». Апетитні шматочки дійсно рухаються по тарілці. Секрет у тому, що перед самою подачею їх ошпарюють окропом, забезпечуючи страві своєрідний ефект ковзання.

9. Загалом у країні сонця, що сходить, налічується близько 45 тисяч суші-закладів. А в США їх кількість становить 4 тисячі.

Більшість суші-ресторанів, замість традиційного васабі, застосовують забарвлену пасту з порошку гірчиці та хріну. А справжній васабі, нагадаємо, готується з перетертого кореню евтреми японської («японського хрону»).

10. Кажуть, що суші містить і збуджуючий ефект. Справа у великій кількості жирних кислот омега-3, що містяться в рибі, котру використовують для приготування страви. Вони, нібито, стимулюють вироблення збуджуючих гормонів.

 

Новости по теме