Автори фільму «Україна. Повернення своєї історії» спробують відтворити обличчя Ярослава Мудрого

Україна. Повернення своєї історії
У фільмі «Україна. Повернення своєї історії» покажуть обличчя Ярослава Мудрого
1plus1.ua

У документальному історичному фільмі на телеканалі «1+1» покажуть справжнє обличчя князя Ярослава Мудрого.

Поделиться:

Творці документального історичного фільму «Україна. Повернення своєї історії» на телеканалі «1+1» у своїй новій стрічці покажуть справжнє обличчя великого київського князя Ярослава Мудрого. З цієї метою творча команда «1+1 Продакшн» на чолі з автором проекту Акімом Галімовим розшукають та дослідять кістки Рюриковичей, які лишилися на території України.

«Реконструкцію обличчя Ярослава Мудрого, яку ми всі добре знаємо, робив радянський антрополог Герасимов ще у 40-х роках минулого століття. Але коли ми почали більш глибоко вивчати життя великого князя, з’явились сумніви, чи справді це зображення відповідає дійсності. Документи та звіти, які нам вдалося відшукати, говорять про те, що в це зображення було додано дуже багато радянської ідеології. Ми ж хочемо скинути цей ідеологічний шар та дізнатись, як насправді виглядав Ярослав Мудрий», – говорить автор фільму «Україна. Повернення своєї історії» Акім Галімов.

Читайте також: Акім Галімов: «Наша історія потребує очищення від міфів».

Так, нещодавно відбулись зйомки у найдавнішому християнському храмі часів Київської Русі Софійському Соборі.  Саме тут знаходиться саркофаг Ярослава Мудрого, в якому наразі перебувають лише останки його дружини – шведської принцеси Інгігерди, кістки ж великого руського князя зникли. Автори фільму за допомогою фахівців антропологів, генетиків та криміналістів взялися відтворити справжнє обличчя князя за зовнішністю його найближчих родичів. Саме з цією метою творча група вже дослідила деякі останки Рюриковичей, а саме князя Гліба Святославовича, онука Ярослава Мудрого. У Софійському Соборі Акім Галімов разом із кандидатом історичних наук та археологом В’ячеславом Корнієнко досліджував саркофаг, який, за легендою, належить батьку Ярослава – Володимиру Великому.

Зйомки фільму вже відбулись у Львові, Луцьку, Чернівцях, а зараз знімальна група працює у Ватикані, Познані і Копенгагені. 

Нагадаємо, перша частина фільму «Україна. Повернення своєї історії», яка була презентована минулого року до 25-ї річниці Незалежності України, отримала премію «Телетріумф» у номінації «Документальний фільм/цикл». 

Стрічка покликана розвінчати міфи та повернути українцям справжню історію. Над виробництвом фільму працює творча група «1+1 Продакшн» під керівництвом Вікторії Лєзіної. Режисер – Дарія Саричева. Автори сценарію – Акім Галімов, Руслан Шаріпов, Оксана Іванченко. Оператор постановник – Маркіян Канюка. Виконавчий продюсер – Володимир Андріюк.   

Новости по теме