10 цікавих фактів про цикл документальних фільмів "Україна. Повернення своєї історії"

Україна. Повернення своєї історії
10 цікавих фактів про Україна. Повернення своєї історії — 1+1

Цікаві факти про український історичний цикл документальних фільмів Акіма Галімова.

Поделиться:

Щосуботи о 23:20 на "1+1 Україна" — вечори документального кіно під назвою “Історії України: відновлення правди”. Українські глядачі мають змогу побачити документальні стрічки авторства журналістів та творчих команд телеканалу “1+1 Україна”, які розвінчають російські історичні міфи про нашу державу та допоможуть засвоїти уроки минулого, щоб не повторювати помилки у майбутньому. "Україна. Повернення своєї історії" — український історичний цикл документальних фільмів Акіма Галімова, що складається з чотирьох епізодів, в яких розвіюють історичні міфи, нав'язані українцям протягом багатьох століть. Ми підготували для вас добірку з найцікавіших фактів про цикл документальних фільмів "Україна. Повернення своєї історії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські документальні фільми, які варто подивитися

10 цікавих фактів про цикл "Україна. Повернення своєї історії"

1. В рамках проєкту, за допомогою експертів-криміналістів створений гіпотетичний портрет гетьмана Івана Мазепи, а також за кістками черепа із саркофага в Софії Київській відтворено зовнішність дружини Ярослава Мудрого, шведської принцеси Інгігерди.

2. "Скарби нації" — третя і наймасштабніша за географією дослідження частина проєкту Україна. Повернення своєї історії. Зйомки кінострічки проходили у шести країнах: Україні, Австрії, Польщі, росії, США й Туреччині.

3. Для того, щоб перекласти лист турецького султана Мегмеда ІV до Богдана Хмельницького, написаного давньою османсько-турецькою мовою, було використано понад п’ять спеціальних словників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Історії України: відновлення правди” - на “1+1 Україна” стартують вечори документальних фільмів

4. Над проєктом працювали понад 20 відомих науковців та вчених із різних країн світу: історики, археологи, криміналісти, мистецтвознавці, антропологи, літературознавці.

5. У проєкт взяв участь граф Грегор Розумовський, нащадок гетьмана Кирила Розумовського. Він перевтілився на справжнього Індіана Джонса - спускався у склепи й досліджував таємні документи.

6. Прилад, що дозволив розшукати тунель Богдана Хмельницького в Суботові, — власна розробка вчених з Інституту геофізики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В Україні ми добре знаємо, що таке російська історична пропаганда", — продюсер історичних документальних фільмів про Україну Акім Галімов в новому інтерв'ю

7. В рамках проєкту був створений список вкрадених артефактів та переданий Міністерству культури України для продовження роботи, щодо повернення цінностей в Україну.

8. Під час роботи над четвертою частиною "Таємничі манускрипти" Акім Галімов та його команда працювали в Стамбулі, де знайшли відомості про те, як 100 років тому на українських дипломатів, що представляли УНР в Туреччині, було розпочато справжнє полювання. Вони вже тоді, століття тому, намагалися отримати Томос, акт про церковну незалежність, який був необхідний молодій республіці. З часів заснування Київська церква була частиною Константинопольської патріархії, однієї з найдавніших християнських церков світу. У 1686 році москві обманом вдалося отримати в своє підпорядкування Київську митрополію, яка на той момент вже мала свою понад півтисячолітню історію. Найціннішим у фільмі було те, що вдалося показати оригінал тексту рішення, на основі якого відбулася «передача». Цей текст викрив величезну аферу, наслідки якої ми відчуваємо і досі. 

9. Кандидат історичних наук Оксана Прокоп’юк у "Таємничих манускриптах" показала унікальну пам’ятку, найдавнішу книгу книгосховища Національної історичної бібліотеки України — поменник Успенського собору Києво-Печерської Лаври, який почали вести у XV столітті.  В цей поменник вносилися імена людей, які мали значний вплив на розвиток наших земель. Тому показовим є факт, що ім’я одного з них, великого князя литовського Вітовта, було стерто зі сторінок даного рукопису. У фільмі "Таємничі манускрипти" вчені розшифрували стертий фрагмент і побачили, що саме ім’я Вітовта було стерте.

10. В рамках проєкту "Таємничі манускрипти" команда разом із вченими відтворила у 3D Богоявленський собор, він знаходився на території Братського монастирю, де був похований великий гетьман. Унікальну пам'ятку знищили більшовики, щоб приховати правду про людину, яка ходила у військові походи проти москви.

Дивіться щосуботи о 23:20 на “1+1 Україна” вечори документального кіно під назвою “Історії України: відновлення правди”.

Новости по теме