Іра Кудашова поділилася думками про смерть

Школа
Ірина Кудашова розповіла про смерть
Фото: @irinaa_kudashova

Відверта розмова акторки серіалу Школа з психологом.

Поділитися:

Незабаром на телеканалі 1+1 відбудеться прем’єра продовження другого сезону україномовного серіалу Школа, який розповідає про актуальні проблеми підлітків.

Стрічка завоювала власну армію фанатів завдяки реалістичному показу справжнього життя школярів. У соціальних мережах підписники часто пишуть про те, що переживають схожі проблеми у власній школі.

Булінг, насильство, зрада друзів та нещасливе перше кохання – саме ті проблеми, які переживають підлітки.

На сайт Тільки нікому не кажи продовжують надходити листи від підлітків про переживання, з якими їм складно до когось звернутися. В одному із роликів, які телеканал 1+1 реалізував за підтримки Юнісеф Україна, зірка серіалу Школа Ірина Кудашова, відверто розповіла про власні підліткові проблеми та обговорила з психологом Марією Макухою одну з найскладніших проблем підлітків – самогубство.

Як зазначає психолог Марія Макуха, тема смерті стосується кожного з нас і повністю уникнути думок про неї - неможливо. Чим більше батьки підлітків намагаються замовчувати цю тему та не бажають говорити зі своїми дітьми про неї, тим більше школярі знаходять неперевіреної інформації, яка може серйозно нашкодити психіці та викликати нав’язливі думки спробувати цей досвід.

«Підлітковий вік – це час переходу від дитинства до дорослого життя. Ще з давніх часів процес дорослішання в наших пращурів був пов’язаний з ритуалами, які змінювали статус людини. Саме тому ми часто бачимо, як підлітки роблять тату, різні порізи на своєму тілі.

У дитини виникає бажання різких змін у своїй зовнішності, щоб довести оточуючим, що вона подорослішав», - зазначає Марія.

На сайт Тільки нікому не кажи надходить дуже багато історій, пов’язаних із темою суїциду. Але за словами психолога, інколи за цим стоїть не бажання припини своє життя, а якимось чином опанувати весь нестерпний душевний біль. Саме властивий підліткам максималізм штовхає їх на думки радикального характеру після того, як вони пережили знущання в школі, невдачі у навчанні, сварки з друзями чи батьками.

Також Марія виділила кілька порад батькам підлітків, які допоможуть підтримати дитину у цей складний період у житті:

1. Дуже важливо не відкидати проблеми власних дітей. Якщо ви бачите, що дитина тривалий час знаходиться в поганому настрої, її щось турбує – обов’язково поговоріть з нею. Це буде складно, але потрібно налагодити діалог.

2. Часто батьки вважають, що проблеми їхніх дітей швидко з’являються і так само швидко минають, але кожен із пережитих стресів лишає свій слід. Своєчасне звернення до психолога допоможе не лише знайти спільну мову, але й вчасно допомогти дитині впоратися із проблемами.

За статистикою, близько 50% самогубств можна було б уникнути, якби поруч була людина, з якою можна відверто поговорити.

3. Однозначно не варто тримати в собі душевні переживання. Одним з найкращих способів позбутися негативних емоцій чи думок є заняття спортом чи творчістю. Сьогодні є дуже багато гуртків та секцій, які будуть цікавими дитині із будь-якими смаками.

Нагадаємо, Тільки нікому не кажи - це анонімний онлайн-щоденник, створений телеканалом 1+1, у якому кожен може написати листа тому, кому не може висловити свої переживання у реальному житті. Мета проекту - допомогти підліткам говорити про свої проблеми та переживання, які характерні для шкільного віку, навчити ділитися власними емоціями, а батькам - дати змогу дізнатись, чим насправді живуть сучасні діти та навчитися краще їх розуміти.

На сайті вже з’явилися інтерв’ю з психологом Марією Макухою та акторами серіалу Школа Анною Трінчер, Кариною Чернявською, Богданом Осадчуком, Яніною Андреєвою, Оленою Куртою та Олександром Петренко.

У них улюбленці глядачів та професійний психолог обговорюють найскладніші проблеми підлітків – процес підготовки до ЗНО, перше кохання, зраду друзів, проблеми з батьками, булінг та фізичне насильство.

Новини по темі