Сніданок. Вихідний: Як зробити борщ суперчервоним (відео)

Как сделать борщ супер красным: поради біохіміка

За словами експерта, секрет насиченого кольору – у кислоті. У буряку містяться водорозчинні пігменти, що надають борщу кольору.

Поділитися:

Рецепти Руслана Сенічкіна: томатна окрошкаСьогодні до студії Сніданок. Вихідний завітав біохімік Гліб Репіч і розповів, як зробити борщ суперчервоним. 

У буряку містяться водорозчинні пігменти – антоціани. Вони червоні. І надають борщу кольору. Весь секрет в тому, що антоціани, відповідно і борщ, мають такий гарний червоний колір лише в кислому середовищі.

І є ще один нюанс. Кислоту або ж кислі продукти – квашену капусту, квашені сливи, квашені помідори – треба додавати саме в той момент, коли смажиться буряк, – зазначив Репіч.

Окрім того, пояснив, чому борщ з томатною пастою виходить набагато яскравішим і червонішим, ніж зі свіжими томатами.

Справа в тому, що в томатній пасті вже міститься оцтова кислота. Вона і зумовлює червоне забарвлення борщу, – розповів біохімік.

Він також розкрив секрет, чому борщ на другий день стає ще більш насиченого кольору і смаку.

Борщ складається з багатьох інгредієнтів, і вони руйнуються термічно, коли ми їх варимо, виділяючи молекули смаку. Але це руйнування не завершується після того, як ми знімаємо борщ з плити. Після того ці смакові молекули просто вже не вилітають, а залишаються під кришкою. З часом їх стає набагато більше, тому на другий день борщ і стає смачнішим та ароматнішим! – пояснив Репіч.