5 міфів про ранній розвиток дитини

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Як зрозуміти, що ваша дитина має потенціал і витримає навантаження.

Поділитися:

Чимало батьків намагаються навчити свою дитину любові до науки, іноземних мов, читання та рахування багатозначних чисел у два–три роки.  Та чи зможе дитина витримати таке навантаження? Сімейний психолог Наталія Мовчан розвінчала міфи і розповіла, до чого готовий мозок дитини у наймолодшому віці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 порад, як захистити дитину від знущань у школі

Не існує чітких правил, за якими можна було б визначити, коли краще почати навчати дитину. Це індивідуальний процес. Ви повинні самі бачити і розуміти, наскільки ваша дитина активна, що любить і чим захоплюється - стверджує Наталія. 

Міф 1. Чим більше інтелектуальної інформації ми дамо дитині до 3 років, тим успішнішою вона виросте. 

Експерти стверджують, що насправді не важливо, коли ваша дитина навчиться добре читати - у 3 роки чи вже коли піде у школу. На кінцевий результат це не вплине. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 порад, чого насправді потрібно вчити дітей

Міф 2. Чим більше дитина зайнята, тим краще і швидше вона розвивається. 

Психологи запевняють, що не обов’язково віддавати дітей на кілька розвиваючих гуртків. 

«Головне - прислухатись до бажань власної дитини і розуміти, чим вона хоче займатися. Якщо дитина, плачучи, іде у якийсь гурток, бо батькам здається, що вона там отримає надприродні знання, це знак того, що батьки направляють дитину на неправильний шлях», - розповідає психолог. 

Міф 3. Навчати дитину у ранньому віці потрібно у серйозній та інколи сварливій формі. 

Експерти запевняють, що діти запам’ятовують інформацію набагато краще, якщо її подати у формі веселої гри. Крім того, важливо розвивати дрібну моторику дитини, слухати музику, разом малювати і танцювати: 

«Не намагайтесь за рахунок дитини реалізовувати власні мрії та намагатися перетворити свою дитину на генія. Часто інші мами хизуються успіхами своїх дітей, а ви думаєте, що виховуєте дитину неправильно. Не піддавайтесь такому впливу оточуючих і виховуйте свою дитину за власними правилами, які дадуть їй змогу і навчатися, і відпочивати». 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виховати успішну дитину: 10 важливих кроків

Міф 4. Дитина повинна мати заповнений графік навчання на весь день. 

Таким чином, ви справді позбавите свою дитину нормального дитинства. Навчаючи дитину у ранньому віці, важливо розуміти, що їй потрібно відпочивати, проводити багато часу на свіжому повітрі, гратися з іншими дітлахами. Таким чином, дитина відновить сили і зможе із новою енергією пізнавати нове. 

Міф 5. Примусити дитину навчатися - це виховання дисципліни. 

Елементи насильства у процесі навчання навпаки відштовхнуть вашу дитину від науки і відіб’ють бажання пізнавати нове. Замість того, щоб силою примушувати дитину вчитися, краще скажіть: «Якщо вивчиш цей вірш, підемо прогуляємось»; «Якщо розв’яжеш задачу, поїдемо у веселу подорож». 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як уберегти дитину від інтернет-небезпек

Новини по темі