Як підрив Каховської ГЕС вплине на стан Чорного моря та чим небезпечний витік прісної води

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Чи може стати Чорне море прісним — підрив Каховської ГЕС — 1+1
Freepik

Що відбувається в Чорному морі після підриву ГЕС?

Поділитися:

Після підриву росіянами дамби Каховського водосховища тисячі тонн прісної води потраплять у Чорне море. Які наслідки це матиме для екосистеми Чорного моря? 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виплати евакуйованим через підрив Каховської ГЕС: хто та скільки отримає

Сьогодні тиждень як росіяни підірвали дамбу Каховської ГЕС. З того часу науковці продовжують фіксувати опріснення морської води. Відібрані біля Одеси проби показали зниження солоності майже втричі. Чи може стати Чорне море прісним, і які наслідки це може мати? "Сніданок з 1+1" розповідає  про можливі наслідки трагедії для Чорного моря та екосистеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ попередило про небезпеку ботулізму внаслідок підриву Каховської ГЕС: як уберегтися

Як підрив Каховської ГЕС вплине на Чорне море

Такої кількості прісної води в Чорне море ще не приносили ні сильні зливи, ні весняні танення снігів. Через раптову хвилю з Каховського водосховища в кількох місцях солоність морської води знизилась на третину, що майже рівно прісній воді. Смугу прісної води можна побачити навіть з космосу, вона шириною від кількох десятків до кількасот метрів та  розташована від гирла Дніпра й до Одеси. Згідно з прогнозами науковців інституту морської біології, зона опріснення може збільшитись. Наприклад, Сухий лиман, який розділяє Одесу та Чорноморськ, може потрапити до цієї зони.

Крім зниження концентрації солі, надмірна кількість прісної води з Каховського водосховища принесла так звані біогенні елементи, які стимулюють цвітіння водоростей. Під впливом спеки ці водорості почнуть гнити й можуть виділяти токсини, що є шкідливими для людей і дельфінів. Проте цей процес буде тривати недовго. Надмірне цвітіння водоростей є дуже швидким і робить цю катастрофу короткотривалою. Всі органічні речовини будуть утилізовані, оскільки пік перебування води з Каховського водосховища в морі вже минув море і погода запускає природні процеси, такі як шторм, холодна течія та вітер. Вони вплинуть на те, як швидко солоність води біля узбережжя повернеться до норми. Ці процеси не є довгостроковими й можуть зайняти приблизно 3-4 тижні. Якщо настане таке цвітіння, воно не буде критичним для риби, оскільки не відбудеться велика міграція. Одеське узбережжя є зоною зі зниженою солоністю, тому прісна вода великої концентрації в Чорному морі не загрожує людям, допоки купальний сезон закритий.

Зміна ситуації в Чорному морі не вплине на якість води з Одеського водопроводу, оскільки вона постачається з інших джерел і не залежить від Дніпра.

Чи може стати Чорне море прісним, і які наслідки це може мати, дивіться:

 

 

Новини по темі